A Rákóczi Szövetség is a népszámlálásra készül

A Rákóczi Szövetség levélben keresi meg minden, magyar iskolát látogató gyermek szülőjét, hogy közelgő szlovákiai népszámláláson vállalják magyarságukat – mondta Halzl József, a szervezet elnöke az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága keddi ülésén.

Az 1989-ben alakult szervezet vezetője úgy fogalmazott: a népszámlálás a kisebbségeknek járó támogatások, a nyelvhasználat mellett lélektani szempontból is nagyon fontos. Ezért mindent meg kell tenni, amit lehet május 21-ig – tette hozzá. A  cél érdekében további kezdeményezéseik között említette, hogy a felvidéki Diákhálózat nevű szervezeten keresztül megpróbálják a felsőoktatásban tanuló magyar fiatalokat is megszólítani, s játékot is indítanak önkormányzatok, települések számára. A legjobban szereplők jutalomban részesülnek majd – jelezte.

Programjaik közül szólt még a hat éve zajló, magyar iskolákba való beiratkozás segítő támogatásokról. Ennek keretében a Felvidéken évente 2200-2300 gyermeknek biztosítanak ösztöndíjat. Megjegyezte: az óvodáztatási támogatás kiterjesztésével megindulhat a kampány a magyar óvodai beíratás érdekében is – írja az MTI.

Hangsúlyozta: kezdeményezéseik döntő részben a fiatalokra koncentrálnak, mert a magyarság megmaradásának ügye attól függ, hogy őseik identitását a fiatalok is vállalják. Ennek jegyében szerveznek általános és középiskolásoknak, valamint felsőoktatásban tanulóknak magyarországi táborokat, történelemtanároknak tábort, s programokat március 15. és október

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek