Emil Boc avathatja a Mátyás-szobrot

A Krónika értesülései szerint nem kizárt, hogy Emil Boc kormányfő is részt vesz a tavaly felújított kolozsvári Mátyás-szoborcsoport hétvégi hivatalos átadásán.

A Krónika úgy tudja, hogy bár még nem adott végleges választ a szervezők meghívására, a román miniszterelnök jelenlétére is van esély a szombati ünnepségen, amelyen ezzel egy időben a bukaresti kormányt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, kulturális miniszter és a tárca egyik államtitkára képviseli majd. Tekintve hogy Fadrusz János remekművének restaurálási költségeit a magyar és a román állam fele-fele arányban fedezte, magas rangú küldöttséggel képviselteti magát az Orbán-kormány is.

Felszólal a 14 órakor kezdődő rendezvényen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma vezetője és Szőcs Géza, a Magyar Köztársaság kultúráért felelős államtitkára, ugyanakkor részt vesz az átadáson Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is. Mint arról beszámoltunk, Kelemen Hunor meghívta a szoboravatásra Tőkés László EMNT-elnököt, az Európai Parlament alelnökét is, aki ugyancsak beszédet mond az ünnepségen, akárcsak Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke. A rendezvényen részt vesznek az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői és a helyi és megyei önkormányzat képviselői is.

Egyébként a szombati szoboravatás érdekessége, hogy fellép a hóstáti kórus is, hiszen az 1900-as párizsi világkiállításon Grand Prix díjjal kitüntetett monumentális alkotás 1902. október 12-én tartott leleplezésén ugyancsak a Kolozsvár elővárosában élő magyarok dalárdája adott elő zeneműveket. „Korabeli felvételek és beszámolók tanúsága szerint 1902-ben sok ezren vettek részt Fadrusz János páratlan alkotásának felavatási ünnepségén. Kedves kolozsváriak és mindenholi magyarok, most rajtunk a sor, hogy ismét megtöltsük városunk főterét” – szerepel az RMDSZ Kolozs megyei szervezete által tegnap kibocsátott meghívóban.

Eközben Vivat Mathias! címmel ünnepségsorozatot rendez szombaton az EMNT is: a Szent Mihály-plébánián délelőtt gyermekfoglalkozásokat rendeznek, csoportos látogatásokat szerveznek a Farkas utcai és a Szent Mihály-templomban történészek vezetésével, 11 órakor a Szabók bástyájában Kolozsi Tibor szobrászművész, az alkotás restaurátorának vetített képes előadását tekintheti meg a közönség, délben ugyanitt nyitják meg A Mátyás-szobor és alkotója, Fadrusz János című kiállítást, 20 órakor pedig a Ghymes együttes koncertezik az Apáczai Csere János Gimnázium udvarán. Lesznek egész napos rendezvények is: a Farkas utcai templomban reneszánsz ruhakiállítást, a Mátyás király utcában pedig kézművesvásárt tekinthetnek meg az érdeklődők.

Krónika.ro

Friss hírek