Obama faragna a kőolajimportból

Obama csökkentené országa külföldi energiafüggését. Az elnök az elkövetkező tíz évben az olajexport harmadára való csökkentését tűzte ki célul.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke szerdán, a Georgetown-i Egyetemen adott beszédében ambíciózus célokat tűzött ki az USA kőolaj függőségének csökkentésére – tudósít a Reuters. Az elnök által vázolt törekvések szoros összefüggésben vannak Líbia és egyéb arab világi országok jelenlegi történéseivel. Amerika Kadhafi elleni küzdelmekben vállalt szerepéhez is kötődik, hogy egyre inkább a magasba szöknek az üzemanyagárak az országban.

Obama nem bocsátkozott gyors és egyszerű megoldásokról való ábrándozásba: „Nincsenek csodaszerek… és továbbra is az olajpiac ingadozásainak áldozatai leszünk, ameddig komolyan nem vesszük egy hosszú távú stratégiai megoldás szükségességét megbízható, elérhető árú energia érdekében.” Az energiabiztonság garantálásához csökkenteni kell a külföldről vásárolt kőolajtól való függést, ami jelenleg hozzávetőleg a napi igények felét fedezi. Az elnök konkrét célként az elkövetkező tíz év alatt az olajimport harmadára való csökkentését fogalmazta  meg. Ennek teljesüléséhez a fejlesztések négy kulcsterületét emelte ki: a belföldi energiatermelés fokozása, a gázüzemű járművek elterjedésének támogatása, személy- és teherautók hatásfokának növelése, valamint alternatív energiaforrások arányának megemelése a bioüzemanyagok alkalmazásának elősegítésével.

A kitűzött célok jól hallatszanak és egyértelműnek látszik szükségességük a várható jövőbeli olajpiaci tendenciák tekintetében. Obama azonban nem az első amerikai elnök, aki az ország kőolaj függésének mérséklését ígéri, továbbá ennek gyakorlati megvalósítása számos kényes területet érint. Egyrészt számíthat az ellenzéki republikánusok támadására, akik előnyt akarnak kovácsolni a magas üzemanyagárakból a közelgő 2012-es választásokra. Másrészt a változtatások véghezviteléhez olyan határozott, kemény intézkedések bevezetésére lehet szükség, mint például a lakosság fogyasztási szokásainak megváltoztatását célzó üzemanyagadók bevezetése.

Wekler Mihály

Friss hírek