Új piac nyílik meg az uniós ipari termékek előtt

A tavaly májusban véget ért hároméves tárgyalási sorozat lezárásaként az Európai Unió és közép-amerikai partnerei a napokban parafálták a társulási egyezmény szövegét, mely egy átfogó kereskedelmi pillérről is rendelkezik. A szerződés korlátlan piacra jutási lehetőséget biztosít a részesek nem-mezőgazdasági termékei számára.

A kereskedelmi egyezményt az Európai Unió, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua és Panama képviselői kötötték. Hasonló szerződés létrehozásáról a felek már négy éve tárgyaltak, 2010. májusában meg is született a múlt heti megállapodás alapja. 

Cathrine Ashton külügyi és biztonságpolitikai főképviselő üdvözölte az egyezmény létrehozását, és hozzátette: „Rendkívül örülök, hogy az Európai Unió és Közép-Amerika között megköttetett ez az egyezmény, mely bizonyítéka az egymás iránti hosszú távú elkötelezettségnek. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy elmélyítsük a közép-amerikai térséggel való kapcsolatunkat, illetve megerősítsük az EU jelenlétét a térségben, ahol immár az Unió a legnagyobb befektető.

Az EU kereskedelmi biztosa, Karel De Gucht szerint az egyezmény egy átfogó megállapodás, mely nagy lehetőségeket rejt magában. A tervezet segít majd kereskedelem- és beruházás-fejlesztésben, illetve elősegítheti a közép-amerikai regionális integrációt.

Nem Közép-Amerika az egyetlen térség, mely szorosabbra kívánja fonni az együttműködését az Európai Unióval. A Mercosur (Mercado Común del Sur – Déli Közös Piac) is tárgyalt az Unió képviselőivel március 14-18. között Brüsszelben.

A két fél a tavaly májusban, Madridban megrendezett csúcstalálkozón jelentette be hivatalosan, hogy tárgyalásokba kezdtek a jővőbeli társulási szerződésről. A nyárra tervezett megbeszéléseken olyan témákról esik szó többek között, mint a közbeszerzés, szolgáltatások és beruházások szabályozása.

A következő fordulóra Paraguay fővárosában, Asunciónban kerül sor május 2-6. között, majd Brüsszelben július 4-8. között.

Sándor Nóra

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »