Újabb megállapodás kötött Románia az IMF-fel

Románia újabb kétéves megállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), miután idén tavasszal lejár a 2009-ben kötött 20 milliárd eurós többoldalú hitelegyezmény – döntött a román kormány kérésére az IMF washingtoni igazgatótanácsa pénteken. Az új egyezmény elővigyázatossági jellegű lesz, azaz Bukarest csak akkor hívja le a rendelkezésre álló 3,6 milliárd eurót, ha rendkívüli válsághelyzet alakul ki.

Várhatóan az Európai Bizottsággal (EB) és a Világbankkal is hasonló jellegű megállapodást köt az Emil Boc vezette kabinet, előbbivel 1,4 milliárd euró, utóbbival 400 millió euró értékben. Az így kialakuló 5,4 milliárd eurós készenléti hitel két évig, 2013 tavaszáig áll Románia rendelkezésére.

A jelenleg érvényben lévő megállapodás során az ország két év alatt szinte teljes mértékben elköltötte a nagyrészt az IMF-EB-Világbank hármas által biztosított 20 milliárd eurót, az utolsó egymilliárd eurós IMF-részletet azonban nem használta fel.

Az új megállapodás a nemzetközi pénzpiacok Románia iránti bizalmának erősítése mellett a román belpolitikára is jótékony hatást gyakorolhat: jövőre előbb helyhatósági, majd parlamenti választásokat tartanak az országban, az ilyenkor szokásos ígérgetéseknek vethet gátat a fegyelmezett gazdálkodást és további deficitcsökkentést feltételező megállapodás. Kivéve persze, ha a román kormánypárt a kampányidőszakot is „rendkívüli válsághelyzetnek” minősíti és a rendelkezésre álló forrásokat népszerűség-javító intézkedések finanszírozására fordítja.

Illyés Gergő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »