Két új atomreaktor építését tervezi Románia

Románia folytatja nukleáris energiafejlesztési programját az energiaimporttól való függőség korlátozása érdekében – közölte a Nuclearelectrica állami energiaipari vállalat igazgatója, Pompiliu Budulan.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy az ország déli részén fekvő cernavodai atomerőmű a legbiztonságosabbak egyike a világon.

„Ha nem építjük meg (a két tervezett reaktort) Románia elektromos energia importra fog szorulni” – mondta Pompiliu Budulan újságíróknak atomenergia biztonsági szenátusi bizottsági meghallgatását követően. „Mindent megteszünk ennek érdekében, különös tekintettel arra, hogy az EU Bizottság erre meg is adta az engedélyt” – mondta.

Románia két új reaktor építését tervezi a cernavodai atomerőműben, ahol a jelenleg üzemelő két reaktor együttesen 1.400 megawatt kapacitással 18 százalékát fedezi az ország elektromos energia szükségletének. Bukarest tervezi egy második atomerőmű megépítését is – írja az MTI.

A japán nukleáris krízishelyzet az atomerőmű biztonságát illetően felmerült kétségekkel kapcsolatban Pompiliu Budulan rámutatott, hogy a „Candu” típusú reaktoroknál alkalmazott technológia a „legjobb” és még „soha nem okozott balesetet”. „A cernavodai erőmű a lehető legnagyobb biztonsággal üzemel” – tette hozzá Vajda Borbála, a nukleáris ügyeket felügyelő nemzeti bizottság elnöke.

Kitekintő / Szatmár.ro

Friss hírek