Hőst „fabrikálnak” a románt akasztó gárdistából?

Elítéli Csibi Barna tettét az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala is, a Markó Attila által vezetett intézmény által kiadott közlemény szerint a csíkszeredai adóellenőr egy mindenki számára megalázó és sértő módját választotta az 1848-as forradalom megünneplésének.

Mint ismeretes, a Székely Gárda alapítója március 14-én Csíkszeredában, egy nyilvános rendezvényen jelképesen felakasztott egy Avram Iancut ábrázoló szalmabábut.

„Úgy gondoljuk, hogy a hasonló gesztusok, még ha egyre ritkábbak is, a xenofóbia elmélyüléséhez, az intolerancia elterjedéséhez és agresszív politikai diskurzushoz vezetnek. A kilencvenes évek elejének hangulatát idéző incidensek semmiképp nem segítik azt a törekvést, melyet az RMDSZ és a magyarság az évek során alakított ki a többségi társadalom egészével, az együttműködés és párbeszéd eszközeivel” – szögezte le Markó Attila.

Hozzátette: sajnálatosnak tartják, hogy egy ilyen esemény publicitása olyan további feszültségekhez vezetett, amelyek okot adtak egyes politikusok körében arra, hogy a közvitában ismét felerősödjön a xenofób és kisebbségellenes hangvétel. „Félő, hogy a szenzációhajhász média, mely túlzottan felkapta Csibi Barna gesztusát, akár ad hoc hőst vagy áldozatot fabrikálhat belőle, holott az általa elkövetett incidens mindössze egy büntetőjogi eljárásra ad okot, mint ahogy ez be is következett” – olvasható a közleményben.

Álláspontjuk szerint ez az incidens és az azt követő hangulatkeltés nem kívánt árnyékot vet a magyar közösség egyik legjelentősebb ünnepére, és mint minden esetben, most is arra szólít fel, hogy közösen őrizzék meg az országban élő nemzeti közösségek a kölcsönös megbecsülésen, a bizalmon és a párbeszéden alapuló, hagyományossá vált viszonyt. A hivatal egyben elítél minden olyan próbálkozást, amelynek nyilvánvaló célja különböző közösségek egymás elleni uszítása.

Utcanévvel „rehabilitálnák” Avram Iancut

„Nevezzék el Sepsiszentgyörgy egyik utcáját Avram Iancuról, így bizonyítva, hogy a városvezetés nem ért egyet Csibi Barna akciójával” – javasolta a hét végén Horia Grama, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kovászna megyei parlamenti képviselője.

Hozzátette: Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester etnikumközi vitákat szít azzal, hogy „elmagyarosítja” az utcaneveket, befeketíti a román civil szervezeteket, és tetszése szerint biztosít finanszírozást ezeknek a szerveződéseknek. Horia Grama arra utalt, hogy Antal Árpád korábban gyűlöletkeltőnek nevezte a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumát, amely szerinte nem reprezentatív szervezet.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »