Fukusima: „Pozitív előrelépések”

Csütörtökön részlegesen visszaállították az áramellátást a fukusimai erőmű egyes számú reaktorblokkjának vezérlőtermében. Két munkást kórházba kellett szállítani sugárfertőzés miatt. Egyre több ország tiltja be a japán élelmiszerek importját.

Csütörtökön részlegesen visszaállították az áramellátást a fukusimai erőmű egyes számú reaktorblokkjának vezérlőtermében. A világítás már működik, az azonban még kérdéses, hogy a hűtőrendszert is el tudják-e indítani. A hármas reaktor vezérlőtermében már kedd este volt világítás. A Tokyo Electric Power Co., az erőművet működtető vállalat szakemberei már minden reaktorblokkot rákötöttek az áramelosztókra, de egy esetleges rövidzárlat elkerülése érdekében csak néhány vezetéket helyeztek feszültség alá. Először a leginkább megrongálódott hármas reaktornál igyekeznek beindítani egy szivattyút, mivel ezt a blokkot a katasztrófa óta átmenetileg tengervízzel igyekeznek hűteni. Jelenleg az ötös és hatos reaktor hűtőrendszere működőképes, azonban ezek rongálódtak meg a legkevésbé.

Az elektromos vezetékek lefektetése közben két munkást kórházba kellett szállítani, miután óránként 170-180 millisievertes dózisú sugárzást kaptak. A japán Atomenergia-biztonsági Ügynökség (NISA) tájékoztatása szerint ez alacsonyabb a fukusimai szakemberek számára megengedett 250 millisievertes óránkénti dózisnál, ugyanakkor a munkásokat a ruhájukon keresztül beszivárgó víz által közvetlenül érte a sugárzás, így az ilyen esetekben gyorsan kialakuló gyulladások megakadályozása okán szállították őket azonnal kórházba.

A sugárszennyezettség kijutott fukusima környékéről és már a főváros ivóvízében is kimutatható. Bár a szerdaihoz képest csökkent a szennyezettség mértéke tokiói vezetékes vízben, a hatóságok továbbra sem ajánlják, hogy gyerekek igyanak belőle. Csütörtök reggelre a boltok polcairól szinte teljesen elfogyott a palackozott víz. Tervek szerint a hatóságok 240 ezer üveg vizet osztanak majd szét a gyerekes háztartások között.

Egyre több országban tiltják be a Japánból származó friss élelmiszerek importját. Az Egyesült Államokhoz, Franciaországhoz, Szingapúrhoz és Hongkonghoz már Ausztrália és Kanada is csatlakozott. Az erőmű körzetében a szennyezettség miatt elrendelték tizenegy fajta zöldség fogyasztásának a tilalmát, valamint a helyi termelőket felszólították rá, hogy ne küldjék termékeiket a piacra.

A halottak száma csütörtökre 9523-ra, míg az eltűnteké 16064-re emelkedett. A katasztrófa során 18000 otthon semmisült meg, és 130000 rongálódott meg. Az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a katasztrófa sújtotta erőmű továbbra is „komoly aggodalomra” ad okot, de az utóbbi napok eseményeit „pozitív előrelépésként” értékelte a szervezet.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek