Nagyváradon már van lehetőség magyarul szakmát tanulni

Százhúsz magyar ajkú diák tanulhat majd szakmát a nagyváradi Andrei Şaguna Műszaki Kollégium által indított osztályokban. Reagálás az EMNT és az EMI sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Visszaszorulóban az anyanyelvi szakoktatás címmel számolt be az Erdély Online az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) közös sajtótájékoztatóján, a Bihar megyei szakoktatás helyzetére vonatkozóan bemutatott elemzésről. Ezzel kapcsolatosan keresett fel bennünket a nagyváradi Andrei Şaguna Műszaki Kollégium igazgatónője, Man Antiana és egyik oktatója, Biró Ildikó, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján az olvasók azt hihetik, hogy a magyar diákok számára kevés lehetőség van magyar nyelven szakmát tanulni.

Ha ez eddig részben igaz is volt, a következő tanévtől minden bizonnyal változni fog, hiszen a műszaki középiskolában három párhuzamos nappali tagozatos, kilencedikes osztály, illetve egy esti tagozatos tizenkettedikes osztály indul magyar nyelven. A tanintézet rendelkezik magyar anyanyelvű, vagy magyarul jól beszélő tanerővel (A 63 pedagógus közül összesen 15-en beszélnek magyarul), ezért gondolták úgy, hogy megpróbálnak magyar diákokat is toborozni. A párhuzamos osztályok közül az egyikben az emberi test higiéniájáról és esztétikumáról (fodrászat, manikűr, pedikűr, kozmetika) tanulhatnak majd a jelentkezők. A turizmus és élelmiszeripar szak keretében idegenforgalmi szakembereket képeznek majd, külön hangsúlyt fektetve a gasztronómiára. A harmadik szak, melyből esti tagozat is indul a fafeldolgozásra okítja majd a diákokat. Idővel igény esetén további szakok is indulhatnak.

Elfogadni egymást

Man Antiana igazgatónő elmondta, hogy nem ért azzal egyet, hogy a gyerekek oktatását etnikai alapon külön kell választani. Egy vegyes tannyelvű iskolában esélyt kapnak arra, hogy megtanulják elfogadni egymást, ismerjék meg egymás nyelvét és szokásait. Csak az ide járó gyerekek profitálnak abból, hogy nyitnak egymás felé. Biró Ildikó hozzátette, hogy az iskolába eddig is sok magyar ajkú tanuló járt, és soha nem volt feszültség a különböző nemzetiségű diákok között. Nagyon örül a lehetőségnek, hogy ezentúl magyar osztályok is indulnak, főleg azért, mert az iskolát népszerűsítő körutak során azt tapasztalta (főleg vidéken), hogy van rá igény. Elhangzott, hogy bár a tanintézet nem rendelkezik bentlakással, de felveszik a kapcsolatot valamelyik magyar oktatási intézmény kollégiumával, hogy fogadják be az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium vidékről érkező magyar tanulóit is. Elmondhatjuk, hogy minden más szempontból jól fel van szerelve az iskola: ebédlővel, mintegy 33 ezer kötetből álló, internetezési lehetőséget is biztosító könyvtárral, tornateremmel, műhelyekkel, orvosi rendelővel, stb. rendelkezik.

Lehet jelentkezni

Számos projektben vesznek részt, kezdve az uniós finanszírozású, határon átnyúló együttműködésekkel, egészen a helyi lebonyolítású kezdeményezésekig. Az önkormányzat támogatásával egy 1 millió 500 ezer euró összértékű projekt keretében teljesen felújítják a szakközépiskola Brăncoveanu/Kuthy Lajos utcai épületében található műhelyeket. Lehetőség szerint szeptemberig (akár külső támogatással) bővíteni fogják a könyvtár magyar nyelvű szakkönyveinek számát is. A magyar osztályok beindításával összesen 120 magyar ajkú diák kap lehetőséget szakmát tanulni az Andrei Şaguna Műszaki Kollégiumban. Biró Ildikó végezetül közölte, hogy igyekeznek egy európai színvonalú, modern iskolához méltó körülményeket biztosítani a számukra. Érdeklődni lehet a 0259/418138 telefonszámon, illetve az [email protected]ótposta címen.

Erdély Online

Friss hírek