Nem döntöttek a magyar vezetőket elítélő nyilatkozatról

A bukaresti képviselőház távolmaradások miatt döntésképtelen külügyi bizottsága nem vitathatta meg szerdán azt a nyilatkozattervezetet, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javasolt a magyarországi politikusok március 15-i üzeneteinek elítélésére.

Korodi Attila, a szakbizottság elnöke szerdán elmondta: a bizottság 23 tagja közül csak öten jelentek meg az ülésen. Korodi rámutatott, hogy a liberálisok nyilatkozata szakbizottsági jelentés nélkül is a képviselőház asztalára kerülhet, ugyanis a külügyi bizottságnak szerdáig kellett volna jelentést készítenie a nyilatkozatról, de az állandó bizottság által megszabott határidő így lejárt – írja a Krónika.

A szenátusban hétfőn már leszavazták ennek a jelentésnek a napirendre tűzését. A képviselőházban azonban kötelező erővel terítékre kerül a kérdés, miután a testület állandó bizottsága hétfőn elindította az ezzel kapcsolatos eljárást.

A kormánypártok várhatóan megpróbálja majd megakadályozni a nyilatkozat szövegének elfogadását, amely egyebek között pálcát tör a – mint a szövegben olvasható – „Romániát, valamint a román alkotmányt sértő irredenta kijelentéseket tevő magyarországi politikusok” felett.

A liberálisok eredetileg Orbán Viktor magyar miniszterelnök március 15-i üzenetét akarták elítélni a múlt szerdai bizalmi szavazáson. Később is kitartottak elhatározásuk mellett, annak ellenére, hogy időközben kiderült, az ellenzék olyan gondolatokat tulajdonított egy téves hírügynökségi jelentés alapján Orbán Viktornak, amelyek a magyar miniszterelnöknek a határon túli magyarokhoz intézett üzenetében valójában nem szerepeltek.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »