Titkolja a pártelnök, megkapta-e a magyar állampolgárságot

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke nem hajlandó nyilatkozni arról, hogy megszerezte-e már a magyar állampolgárságot. Romániában és Szerbiában az első igénylők már megkapták a magyar állampolgárságot. Az MKP elnöke január első hetében kérvényezte.

A Szlovákiában hatályban lévő törvénykezés szerint aki másik ország állampolgárságáért folyamodik, annak megszerzésekor elveszti a szlovák állampolgárságát.

Berényi ennek kapcsán bírálta Bugár Bélát, a Híd párt elnökét, aki vasárnap olyan kijelentést tett, hogy csak ősszel kellene módosítani a szlovák állampolgársági törvényt, tekintettel a magyar alkotmányozási folyamatra. „Ez csak kibeszélés. A Hídnak nincs elég ereje ahhoz, hogy meggyőzze koalíciós partnereit. A Híd az elodázással csak a terepet kívánja elkészíteni, hogy majd a választóinak meg tudja magyarázni, miért nem teljesítik a kormányprogramban foglaltakat” – közölte Berényi hétfőn.

Berényi emlékeztetett arra, hogy 1997 és 2005 között Szlovákia anélkül osztott állampolgárságot, hogy a kérvényezők állandó lakhellyel rendelkeztek volna az országban. Akik pedig ezáltal váltak szlovák állampolgárrá, részt vehettek a választásokon. Hangsúlyozta azt is, hogy a kerületi önkormányzatok elnökei és képviselői sem kizárólag szlovák állampolgárok lehetnek.

Hasonlóképpen a helyi önkormányzatokhoz. „A probléma akkor születik, amikor ezt Magyarország vezetné be” – húzta alá Berényi, aki szerint Bugárral együtt kétféle mércét alkalmaznak Szlovákiában.

Kitekintő / Paraméter.sk

Friss hírek