Kínában rendezné a kereskedelmet Rompuy

Május közepén Hu Csin-tao (Hu Jinato) államfő meghívására Kínába látogat Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Kínába látogat Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke – jelentette  be csütörtökön Viorel Isticioaia-Budura, az Európai Külügyi Szolgálat ázsiai és csendes óceáni részlegének igazgatója. Ez lesz az Európai Tanács vezetőjének első hivatalos kínai látogatása, van Rompuy Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök meghívására érkezik majd Pekingbe.

Isticioaia-Budura az Európai Bizottság több tagjához hasonlóan pozitívan nyilatkozott a napokban a kínai Országos Népi Gyűlés által elfogadott tizenkettedik ötéves terv tartalmáról, mint mondta, a kelet-ázsiai ország fejődési modelljének átalakítása növelni fogja a nemzetközi kereskedelmet, így hatalmas lehetőségeket tartogat az EU-tagországok, illetve az európai cégek számára.

Az EKSZ diplomatája különösen a terv zöldenergiával kapcsolatos részeit emelte ki a jövőbeli együttműködés legfőbb területeként, reményei szerint Peking zöldberuházásaiban jelentős szerep juthat európai cégeknek. Kína új környezetvédelmi és megújulóenergia-ipari intézkedéseit a héten Connie Hedegaard, az Európai Bizottság klímaügyi biztosa is méltatta, ugyanakkor hozzátette, hogy az EU-nak további jelentős befektetésekre lesz szüksége a „zöldversenyben” elfoglalt vezető pozíciójának megőrzéséhez.

Szung Csö (Song Zhe), Kína EU-nagykövete ígéretet tett a szellemi tulajdonjogok hatékonyabb védelmére, miután az Unió a közelmúltban több ízben kritizálta Peking elégtelen fellépését e területen. Szung hozzátette: országa reméli, hogy az EU a jövőben enyhíteni fogja a kínai gyártókra kivetett exportterheket, mint mondta, Peking kiegyensúlyozott kereskedelmi viszonyok kialakítására törekszik, melyhez az esetleges problémák közös megvitatására és megoldására van szükség. Az Unió az elmúlt hónapokban több ágazatban is különvámokat vetett ki a kínai termelőkre azok dömpingárai miatt.

Mészáros Tamás

Friss hírek