Épületeteket gyújtottak fel a szíriai tüntetők

A korrupció ellen, nagyobb politikai szabadság és a pénteki összecsapások öt halálos áldozatának emlékéért demonstráltak.

Vasárnap szíriai tüntetők az ország déli régiójában található Deraa városában egy bírósági komplexumot, az uralkodó Baath párt főhadiszállását és két telefontárság – MTN és az elnök unokatestvérének tulajdonát képező Syriatel – épületét is lángokba borították. „Az elnyomás és korrupció szimbólumait gyújtották fel”- idéz egy aktivistát az al-Jazeera – „ a közeli padokat nem érintették”.

A tüntetők a korrupció ellen, nagyobb politikai szabadság és a pénteki összecsapások öt halálos áldozatának emlékéért demonstráltak. „Mi szabadság szerető emberek vagyunk” – skandálta a tömeg, s – az AFP hírügynökség jelentése szerint – megindultak a helyi kormányzó otthona felé. A biztonsági erők azonban végül megállították a dühös tömeget. Az összecsapásokban – ahol a karhatalom könnygázt és éleslőszert is bevetett – egy tüntető életét vesztette, míg több százan megsérültek.

A SANA szíriai hírügynökség szerint a Belügyminisztérium bizottságot állított fel, hogy kivizsgálja a pénteki eseményeket, ahol a biztonsági erők erőszakos fellépése öt halálos áldozatot eredményezett. Biztosítottak arról mindenkit, hogy a felelősöket felkutatják és megbüntetik. „Al-Assad elnök úr ugyanannyira törődik az emberek életével és biztonságával, mint ahogyan az ország biztonságával és stabilitásával. Ezért utasítást adott arra, hogy minden szükséges eszközt igénybe kell venni, hogy megbüntessék mindazokat, akik igazolhatóan felelősek a történtekért.” – nyiltkozta Deraa-ba érkező kormánydelegáció egyik tagja, Tamer Al-Hajjeh Helyi Közigazgatásért felelős miniszter.

Németh Vera

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »