Korrupciós botrány az Európai Parlamentben

A Sunday Times brit vasárnapi lap próbavásárlást végzett az Európai Parlamentben, és három olyan közép-európai politikust talált, aki hajlandó volt pénzért módosító javaslatokat benyújtani. Mindhárman korábban jelentős kormánytisztségeket töltöttek be. Ernst Strasser már lemondott, Adrian Severin azonban azzal védekezik, hogy jogilag támadhatatlan módon vette fel a pénzt.

A Sunday Times oknyomozó újságírói (Jonathan Calvert, Claire Newell, Michael Gillard) egy fiktív lobbicég nevében keresték meg a politikusokat, és 100 ezer eurót ígértek egy-egy jelentős direktíva módosításához. Két módosító javaslat már meg is jelent az EP honlapján, sőt, az egyik már közel áll az elfogadáshoz. Adrian Severin egykori román miniszterelnök-helyettes a betétbiztosításokról szóló irányelvhez nyújtott be sikeres módosító indítványt (a módosítást azonban még a Parlament nem fogadta el). A leleplező újságírói akció körülbelül egy évig tartott.

Ernst Strasser, az osztrák ÖVP politikusa (Európai Néppárt) 2000-2004 között a Schüssel-Haider kormány belügyminisztere volt, azóta az Európai Parlament képviselője a cikk megjelenésének napján bejelentette lemondását.

Zoran Thaler (szociáldemokrata – szocialista EP frakció) egykori külügyminiszterként a szlovén csatlakozási tárgyalásokat vezette. Az egykori szlovén liberális demokrata politikus 2004-2009 között a Si.mobil mobiltávközlési cég elnöke volt, majd 2009-ben a szociáldemokraták EP listavezetőjeként tért vissza a politikai életbe. Jelenleg Macedónia csatlakozási ügyeinek parlamenti rapportőre, és egyelőre még nem mondott le.

A legkülönösebb Adrian Severin egykori miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter esete, aki jelenleg az ellenzéki román szociáldemokraták képviselője. Amikor a lap szembesítette azzal, hogy létre csalták, úgy replikázott, hogy „nem csináltam semmit, mondjuk így, ami illegális vagy ütközne az itteni normális viselkedési szabályokkal”. Severin tanácsadói díjat számlázott cégén keresztül a módosításért, és állítása szerint Thaler és Strasser is régen tudják, hogy egy fiktív céggel álltak kapcsolatban.

A szocialista frakcióban ülő Severin állítása rejtett kamerára rögzített állítása szerint egy néppárti román kollégáját, Sebastian Bodut (liberális demokraták – néppárti frakciócsoport) vette rá a javaslat jegyzésére, „mert így jobb csinálni”. Severin egyébként saját állítása szerint becsapta kollégáját, akinek nem árulta el, hogy miért kellene benyújtani a javaslatot, és addig keresett „több frakcióban” is képviselőt, amíg talált olyat, aki ténylegesen egyetértett a javaslattal, és ezért szívből küzdött érte.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke (aki éppen észak-afrikai körúton van) a Twitteren közzétett üzenetében alapos vizsgálatot ígért a Parlamentben.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek