Zapatero távozna, utána az özönvíz

Nyílt titokként kezeli a spanyol sajtó, hogy José Rodríguez Zapatero április elején bejelenti, nem indul a jövő évi választásokon. Közben egyre inkább körvanalazódnak a belső frontok a szocialista párton belül. Az utódlási harcnak az ellenzéki Néppárt lehet a legnagyobb nyertese.

Egyre nyilvánvalóbbnak tartja a spanyol sajtó, hogy José Rodriguéz Zapatero miniszterelnök a közeljövőben bejelenti, nem indul a 2012-es országos választásokon. A hétvégi híreszteléseken alapulva, a jobboldali El Mundo biztosra veszi, hogy a szocialista miniszterelnök április második napján jelenti be távozását. Az azt követő napon a szocialisták (PSOE) nagyszabású választási gyűlést tartanak a madridi Vistalegrében, a májusi tartományi választások előtti kampány legfontosabb állomásaként. Korábban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a miniszterelnök nem vesz részt a PSOE gyűlésén. Utódját minden bizonnyal csak a májusi voksolás után választják meg a párton belül.

A kérdés természetesen továbbra is az, hogy Zapatero utá ki következik a PSOE élén. Az ABC jobboldali napilap Alfredo Pérez Rubalcaba miniszterelnök- helyettest és belügyminisztert látja továbbra is a legesélyesebbnek, aki sikertelenül igyekezett az utódlási vitákat május utánra halasztani. Abban, hogy ez Rubalcabának nem sikerült nagy szerepe van a PSOE főtitkárának, José Blanconak és a jelenlegi hadügyminiszternek, Carme Chacónnak. Chacón körül körvonalózdni látszik egy Rubalcaba-ellenes front, mely a pártvezetőségben is számos taggal rendelkezik. A Chacónt támogató kemény mag, mely a párt Végrehajtó Bizottságát jelenti, egyúttal riválisknt tekint Blancora és az ő befolyása alatt lévő Választási Bizottságra is.

A PSOE tartományi vezetői, a helyi politika erős emberei az utódlás kérdésének mielőbbi rendezését tartják járható utnak. A tartományi vezetők szavazatai alapján Rubalcaba lenne a befutó a szocialisták élén.

Az ellenzéki Néppárt (PP) a szocialisták egyre éleződő belső vitáját látva megragad minden alkalmat, hogy tovább növelje népszerűségét a kormánypárttal szemben. A hétvégén María Dolores de Cospedal, a PP főtitkára, azt hangoztatta, hogy míg pártját leginkább a 20 százalékos munkanélküliség és a 11 százalékos államháztartási hiány aggasztja, addig a PSOE Zapatero utódjának keresésétől hangos.      

Pap Milán

Friss hírek