Biztonságosak Szlovákia atomerőművei

A szlovák kormány szerint az ország területén nem nőtt a radioaktív sugárzás. Folyamatosan figyelik a japán atomerőmű-katasztrófa alakulását és következményeit, a nagy távolság miatt azonban nem várható, hogy Szlovákiát elérje a szennyeződés.

Feltételezések szerint a március 14-ei fukusimai reaktorrobbanás radioaktív felhője ma éri el a Kamcsatka-félsziget partvidékét. Szlovákiában 26 mérőállomás figyeli a gammasugárzás alakulását, tízpercenként szolgáltatnak friss adatokat, emellett Magyarország és Ausztria is rendelkezésre bocsátja mérési adatait, de a meteorológiai intézet hozzáfér az összes uniós adatbázishoz. Ha nem történik „drámai esemény” Japában, nagyobb veszélynek Szlovákia nem lesz kitéve.

A fukusimai katasztrófa arra indította az EU-t, hogy szigorú ellenőrzést indítson atomerőműveiben. Németország átmenetileg négy atomerőművét leállítja. Szlovákiában az atomenergia-felügyelet közleményt adott ki. E szerint az apátszentmihályi-jászlói reaktorokat 8-as erősségű földrengésre tervezték, a mohi atomerőművet pedig 7,4-esre. Figyelembe vették a horizontális talajmozgások lehetőségét is, így a reaktorok szerkezete képes ezeket csillapítani, hogy a fűtőelemek ne sérüljenek meg.

Marta Žiaková, a hatóság elnöke a kormányülést követően arról is tájékoztatott, hogy a biztonsági ellenőrzések rendszeresek és folyamatosan zajlanak, az atomerőműveket ilyen szempontból is folyamatosan korszerűsítik. A felügyelet párhuzamosan kötelezte az atomerőművek üzemeltetőjét, hogy tegyen lépéseket a földrengés-biztonság növelése érdekében.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »