Bíróságon a váradi színházügy

Gavrilă Ghilea prefektus tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, ezek a nemrég végrehajtott módosításokkal együtt sem felelnek meg a törvényességi követelményeknek. Amíg a bíróság nem dönt az ügyben, az intézmények a változtatások előtt érvényes rendszerben működnek majd – írja a Krónika.

Mint arról beszámoltunk, a Bihar Megyei Tanács január végi ülésén úgy döntött, hogy a Nagyváradi Állami Színház román, illetve magyar társulata Iosif Vulcan és Szigligeti Színház néven működik tovább, és ezzel párhuzamosan beolvasztja az Árkádia Gyermek- és Ifjúsági Színház, illetve a Nagyváradi Állami Filharmónia egy részét – utóbbi intézmény kezelésében csak a szimfonikus zenekar és a kórus maradt volna, a bábszínház pedig megszűnne.

A döntést követően a román nyelvű sajtóban elsősorban a két, pozícióját vesztett igazgató adott hangot felháborodásának, többen etnikai szegregációt kiáltottak, „halottvirrasztást” szerveztek a színházért, később pedig valaki aláírásgyűjtést indított a város főutcáján a színház „megmentéséért” – sajtóhírek szerint már mintegy tízezer szignó össze is gyűlt. A prefektus nemrég levélben hívta fel a Bihar Megyei Tanács figyelmét néhány, állítólag törvénybe ütköző kitételre a színházátszervezést érintő határozatokban.

A figyelmeztetés szerint a határozatok nem tartalmaznak konkrét rendelkezést a székház és a javak, valamint az alkalmazottak átvételéről, illetve a személyi leépítésekről, és nincs szó az új intézmények költségvetéséről sem. Emellett a prefektus szerint nem is valódi átszervezésről van szó, hanem bizonyos intézmények megszüntetéséről és újabbak létrehozásáról. A megyei önkormányzat nemrég módosított is a kifogásolt kitételeken, de a kormánybiztos szerint a lényegi problémák még mindig fennállnak. Szabó Ödön RMDSZ-es megyei tanácsos a Krónikának azt mondta, a szövetség kitart az önálló magyar színház létrehozásának gondolata mellett, amelyhez a tanács kétharmados többségét is megszerezte már.

Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »