Bahrein: segítséget kért a királyi család

A hétvégi véres összecsapások után a szigetország uralkodó családja az Öböl-menti országoktól kért segítséget. „Az Öböl-menti Együttműködési Tanács” (Gulf Cooperation Council – GCC) csapatai megérkeztek Bahreinbe, hogy fenntartsák a rendet és a biztonságot” – írta Twitter oldalánNabeel al-Hamer, a szigetország korábbi információs minisztere és a királyi bíróság tanácsadója vasárnap, tudósított a Reuters.

A Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátus, Kuvait, Omán és Katar kontingensei által alkotott csapatok „küldetése a legfontosabb olajipari, áramszolgáltató és vízügyi létesítmények, valamint a pénzügyi és banki szektor védelmére korlátozódik” – írta a Gulf Daily News, a bahreini miniszterelnökhöz közelálló napilap. Az Öböl-menti országok beavatkozását maga a Bahreini uralkodó család kérte, miután a hétvégén a rendőrségnek nem sikerült úrrá lennie a zavargásokon.

A tüntetések hétvégi nyitányát a pénteki, síita és szunnita csoportok közötti összecsapás kezdte meg, mikor egy többezres síita ellenzéki tömeg próbált bejutni a nagyrészt magas-rangú szunnita vezetőknek és az uralkodó családnak otthont nyújtó Riffa-ba. A síiták érkezésének hírére több száz helyi szunnita botokkal és kövekkel felszerelkezve készült otthonának védelmére, míg a rendőrség könnygáz bevetésével próbálta megakadályozni az összecsapást. A hírek szerint több százan megsérültek.

Vasárnap a Bahreini Egyetemen és a főváros pénzügyi negyedének bejáratánál ugyancsak erőszakos eseményekre került sor. Míg az egyetemen a rendőrség végül győzedelmeskedett, addig a banknegyednél még most is tüntetők akadályozzák a forgalmat. Itt ugyanis vasárnap, a reggeli órákban a tüntetők úttorlaszokat állítottak fel, órási közlekedési dugót okozva a reggeli csúcsforgalomban. A tüntetők és a rendőrség között zajlott múlt hónapi véres csütörtök óta ez volt az eddigi legerőszakosabb összetűzés, amelyben végül a tüntetők kerekedtek felül, így még hétfőn reggel is barikádok borították a pénzügyi negyedbe vezető négysávos főutat. Közben a tüntetések szimbólumának számító Pearl-téren tanyázó ellenzékiekre rendőrök támadtak – az előbbiek szerint ok nélkül.

Mérsékelt síita vezetők szerint hiba volt a pénteki Riffa elleni „támadás”, valamint a pénzügyi negyednél történt barikádok emelése, hiszen a demonstrációknak kitűnő helyszínt nyújt a Pearl-tér. A másik két helyszínt a keményvonalasok választották. Közben egy parlamenti csoport a statárium három hónapra való bevezetését sürgeti, hogy a „szélsőséges mozgalmakat” megfékezzék és megakadályozzák a síiták és szunniták közötti feszültség továbberősödését.

Az uralkodó al-Khalifa család kérésére az országba érkező GCC csapatainak jelenlétét az ellenzék egyhangúlag ellenségesen ítéli meg; szerintük bármilyen külföldi beavatkozás háborút és megszállást jelent. Marwan Bishara, az Al-Jazeera politikai elemzője szerint, amennyiben a külföldi csapatok összetűzésbe keverednek a tüntetőkkel, az erőszak eszkalációjára lehet számítani.

Németh Vera

Friss hírek