A republikánusok halálos ítéletét írja alá a kormányzó

Már csak a kormányzó aláírására vár az egész Amerikát felforgató wisconsini törvényjavaslat, melyet az állami szenátus múlt szerdán a három hete tiltakozó tömeg és az önkéntes száműzetésbe vonult demokrata képviselők megkerülésével fogadott el. Bizonyos jelekből már most úgy tűnik, hogy a szakszervezeti mozgalomra mért csapás a 2012-es választásokon fogja magát keservesen megbosszulni.

A hétről-hétre ismétlődő többtízezres tiltakozások és a hősies demokrata manőverek ellenére, a republikánus többségű wisconsini állami gyűlés múlt csütörtökön 53-42 arányban elfogadta a közalkalmazotti szakszervezetek jogait radikálisan korlátozó törvényjavaslat leglényegesebb pontjait. Az Amerika-szerte hatalmas érdeklődésre számot tartó madisoni csatározás a hét közepén vett váratlan fordulatot, amikor egy konzervatív cselnek köszönhetően, a szenátus a távollévő 14 demokrata képviselő nélkül szavazott a vitatott költségvetési indítványról. A több elemző által csak történelmi jelentőségűnek nevezett reform jelenleg már csak a republikánus kormányzó, Scott Walker aláírására vár. A CNN hírösszefoglalója szerint a madisoni rendfenntartó erőket magas készültségi fokozatba helyezték.

A trükk

A csak „szakszervezet-ellenes” törvényként elhíresült wisconsini költségvetési reformot február közepén terjesztette a kormányzó a szenátus elé. Már a vita legelejétől világos volt, hogy az államháztartási hiány visszaszorítása mellett, a törvényjavaslat egy kevésbé hangoztatott, ám annál lényegesebb politikai céllal is rendelkezik: a közalkalmazottaktól elvonandó 137 millió dollár mellett Walker a szakszervezetek általános ˝jogreformját˝ is sürgeti, értsd: az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában is megjelölt úgynevezett kollektív szerződéshez való jog limitálását. Noha Walker következetesen érvelt amellett, hogy a jogreform nélkülözhetetlen pénzügyi rugalmasságot biztosítana az eladósodott helyi kormányzatoknak, a demokraták szerint csupán az erős szakszervezetek ellehetetlenítéséről van szó.

Tekintettel a tiltakozó demokraták szerény lehetőségeire a republikánus többségű szenátuson belül, Walker ellenfeleinek radikálisabb eszközökhöz kellett folyamodniuk: Február 17-én 14 liberális képviselő döntött Wisconsin állam elhagyása mellett, akik távollétében a helyi törvényhozás három teljes hétig határozatképtelenné vált. Szerdán azonban a republikánusok gondosan különválasztották a tervezet financiális vonzatokkal rendelkező részeit a vitatott jogi cikkelyektől, majd az utóbbi részt önmagában szavazásra bocsátva a szenátus fél órán belül, 18-1 arányban kipányvázta az 50 éve rúgkapáló szakszervezeti csikót – az Illinoisban duzzogó demokrata kollégák nélkül. Ez úgy lehetséges, hogy a határozatképtelenséghez szükséges legkisebb létszám nem-pénzügyi kérdések esetében magasabb. Sakk-matt.

A republikánusok összeesküdtek, hogy kivegyék az irányítást az emberek kezéből. Alig 30 perc leforgása alatt, összesen 18 állami szenátor a wisconsini civiljogok 5 évtizedét tette tönkre. A wisconsini emberek és jogaik irányában tanúsított tiszteletlenségük egy olyan gyalázat, ami soha nem lesz elfelejtve” – idézi a szenátus demokrata vezetőjének, Mark Millernek a komor szavait a CNN.

2012

Miután a szenátus szavazása után csütörtökön az állami gyűlés is zöld utat adott, a törvényjavaslat már csak a kormányzó aláírására vár. A Fehér Ház a hét fejleményeit a közalkalmazottak ellen elkövetett közönséges támadásokként értékelte. Noha a közvélemény még fel sem ocsúdott teljesen a megdöbbenéséből, vannak olyan szakszervezeti vezetők is, akik a wisconsini vereségben óriási lehetőséget látnak: „Azt hiszem, köszönetet kellene mondanom Scott Walkernek. Meg kellett volna hívnunk ma ide közénk, hogy személyesen adjuk át neki az év mozgósítója díjat” – idézi az Associated Press (AP) Amerika egyik legnagyobb szakszervezeti egyesületének, az AFL-CIO-nak az elnökét egy válságegyeztetésről. A Walker-trükk alighanem az új demokrata kampány fókuszává válik.

A sokmilliós tagsággal rendelkező amerikai szakszervezeti közösség személyében a republikánusok veszélyes haragosra akadtak. Walker pökhendisége – az elmúlt évtizedek legerőteljesebb impulzusaként – egy csapásra serkentheti fel az Egyesült Államok civilmozgalmait. A szakszervezeti vezetők a taglétszám viharos emelkedésére, a demokraták pedig a kampányadományok áradatára számítanak. Az AP hírösszefoglalójának értelmében a wisconsini demokrata párthoz szerda éjszaka 300 ezer, az elmúlt 5 nap során pedig összesen 800 ezer dollárnyi adomány folyt be. Walker aláírására a madisoni tüntetők sem várnak ölbe tett kézzel: Péntekre például a középiskolás tanulók szerveznek országos sztrájkot, a hétvégére soha nem látott tömegeket várnak a lassan eszmélő fővárosba.

Tatai Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »