Beállt Obama népszerűsége

A növekvő benzinárak miatt büntetik a választók az amerikai elnököt.

A Gallup intézet múlt héten tette közzé az amerikai elnökkel kapcsolatos közvélemény kutatásának legújabb eredményeit, a felmérés február 28. ás március 6. között készült. Eszerint, az amerikaiak 46 százaléka támogatja Obama politikáját, amely december közepe óta a legalacsonyabb érték.

Politikájának támogatottsága 84 százalékról 79-re csökkent a demokraták, de 4 százalékkal visszaesett a függetlenek és 1 százalékkal a republikánusok esetében is. A demokratáknál december közepe óta először esett 80 százalék alá.

Szakértők azonban úgy vélik, nem negatív tendencia érvényesül a januárban kétszer is mért 50 százalék körüli értéket követően, hanem egy kiegyenlítő hatás eredményeként, az elnök népszerűsége egy meghatározott szintre beállt, mivel a 2010. július és 2011. január között mért értékek is már 43 és 48 százalék között alakultak.  

Az elnök a líbiai és az egyiptomi események hatásaként előállt benzinár emelkedés miatt veszíthetett népszerűségéből. Hasonló, csökkenő tendencia jelentkezett ugyanis Richard Nixon esetében 1973-ban, amikor is az Egyesült Államok támogatta Izraelt a jom kippuri háborúban, amelyre az OPEC embargóval válaszolt, valamint 1979-ben Jimmy Carternél az iráni események hatására, és idősebb Bush elnöksége idején is az iraki inváziót követően. 

Úgy tűnik, a választók jobb híján a politikusokat büntetik a pénztárcájukat közvetlenül érintő növekvő üzemanyagárak miatt. Igaz, nincs bizonyíték arra, hogy a népszerűségvesztésben ténylegesen az áremelkedés volt-e a legfőbb tényező. 

A Gallup felhívta a figyelmet arra, hogy a magas benzinárak és ennek a gazdaságra gyakorolt negatív hatása, megfelelő válaszlépések hiányában ronthatja Obama újraválasztási esélyeit, ha a támogatottsága 50 százalék alatt marad.

Perényi Krisztián

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »