Megállapodtak a németek a Gazprommal

Március 10-én Szentpétervárott a Wintershall és a Gazprom aláírtak egy memorandumot, amelynek lényege, hogy paritásos alapon fejleszthetik létesítményeiket a másik cég kitermelésének helyszínén. Mindkét fél nagyon elégedett volt az elért eredményekkel, írja a Lenta.ru orosz lap.

A megállapodás keretében a BASF német konszern, amelynek része a Wintershall, jogot kapott arra, hogy két létesítményt fejlesszen ki az Urengoj gázmezőn, Nyugat-Szibériában. Ezen a területen a gázkészletek nagyon mélyen helyezkednek el 3600-3800 méteres mélységben, aminek a kitermeléséhez speciális technológiára van szükség. Cserébe a Gazprom hasonló módon vesz részt a németek északi-tengeri munkálataiban. Mindkét fél 50 százalékos részesedést kap a másik kitermeléséből.

A BASF és a Gazprom közti együttműködés immáron több évre tekint vissza. Az Északi Áramlat megépítésében mindkét vállalat jelen volt, továbbá együtt állították fel az Acsimgaz elnevezésű vállalatot, amely szintén Nyugat-Szibériában folytat kitermelést 2003 óta. Az északi-tengeri gázmezőkben szerzett orosz befolyás nagy jelentőséggel bírhat a jövőben, hiszen azokon a területeken sok kiaknázatlan forrás áll még mindig rendelkezésre.

Rózsa József

Friss hírek