Nem lehetett Esterházy-szobrot avatni incidens nélkül

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Kassai Polgári Klub és a Major család szervezésében került sor március 14-én, 14.30 órai kezdettel az Esterházy János Emléknapra, amelyen a mártírgróf születésének 110. évfordulójára emlékeztek Kassán és mellszobrát helyezték el a Csáky-Dessewffy palota udvarán.

A program szentmisével kezdődött az Orsolya-rend templomában, amelyet Ft. Pásztor Zoltán püspöki helynök mutatott be és egyben Marfatti Esterházy Alice grófnő üzenetét tolmácsolta a jelenlevőknek. A szentmisét követően került sor Esterházy János mellszobrának leleplezésére a Csáky-Dessewffy palota udvarán. Avatóbeszédet Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke mondott.  A szobrot Lantos Györgyi szobrászművész, a szobor alkotója és Szerencsés János kassai főkonzul leplezte le. A szobrot Pásztor Zoltán püspöki helynök áldotta meg. Közreműködött Dudás Péter, Varga Lívia és Illés Oszkár, a Thália Színház művészei. 

A kassai Esterházy emlékünnepséget sajnálatos módon szlovák szélsőségesek egy csoportja bekiabálásokkal próbált megzavarni. Peter Kalmus képzőművész pedig toalettpapírba próbálta becsomagolni az alkotást, amelyet a jelenlevők megakadályoztak. Az ünnepség alatt az utcáról néhányan lefasisztázták Esterházyt és háborús bűnös jelzőkkel illették, majd a Hej, Slováci kezdetű szlovák nemzeti éneket énekelték. Kassa városa ignorálta a szoboravatót.

A szobor leleplezését követően a Pasztorációs Központban került sor a Hommage ŕ Esterházy című kiállítás megnyitójára Szerencsés János főkonzul közreműködésével. Zongorán közreműködött Frindt Matias. Az ünnepi műsor a Thália Színházban fejeződött be, amelyen megemlékeztek a Magyar Forradalom és Szabadságharc 163. évfordulójáról.

Felvidék Ma

Friss hírek