Vajdaság: csökkent az etnikai incidensek száma

Ivica Dačić szerbiai belügyminiszter Újvidéken kijelentette, hogy tavaly jegyezték fel az eddigi legkevesebb nemzeti indíttatású incidenst az utóbbi hét esztendőben. A belügyi tárca vezetője részt vett a tartományi biztonsági tanács hétfői ülésén, s ott ismertette a fentieket. Csak az előző évhez viszonyítva tavaly az ilyen jellegű bűncselekmények száma 26 százalékkal csökkent. Az etnikai incidensek száma 150-ről 110-re mérséklődött, mondta a belügyminiszter. 

Más hír szerint a belügyminiszter sajtóértekezleten jelentette ki, hogy a szerb alkotmány nem teszi lehetővé, hogy a Vajdaságnak saját rendőrsége legyen. Annak ellenére, hogy a törvények kimondják, hogy a rendőrség nincs tartományi hatáskörben, Szerbia kifejezi készségét, hogy tárgyaljon a biztonság minden nyílt kérdéséről.

Mindeközben azonban a Vajdaság MA egy másik írásában két etnikai incidensről számol be. Eszerint letartóztattak és kihallgatásra Óbecséről Újvidékre szállítottak egy bácspetrőci és egy temerini fiatalembert azzal a gyanúval, hogy nemzeti alapon becsmérelt, majd meg is vert egy horvát állampolgárságú férfit, közölte az óbecsei rendőrség. 

Eközben Nagybecskereken ismét rasszista falfirkák jelentek meg. Dobrila Nikolić, a romakérdéssel megbízott koordinátor családi házán jelent meg az életveszélyes fenyegetést tartalmazó graffiti. Mileta Mihajlov nagybecskereki polgármester felszólította az illetékeseket, hogy mielőbb kerítsék kézre az elkövetőket. A városban egyébként mind gyakoribbak a soviniszta falfirkák.

Vajdaság MA

Friss hírek