Változtatnának az albán büntető törvénykönyvön

Egy Tiranában rendezett konferencián európai uniós és amerikai delegációk képviselői az albán büntető törvénykönyv reformjáért, valamint a bírók és politikusok mentelmi jogának megváltoztatásáért emelték fel hangjukat. Alexander Arvizu, az USA tiranai nagykövete pénteken négy olyan területet emelt ki, amelyek szakértők szerint is problematikusak – tájékoztatott a BalkanInsight hírportál.

Arvizu „idejétmúlt kiváltságnak” titulálta a bírók, politikusok és más magasrangú kormányzati tisztviselők alkotmány által garantált mentelmi jogát, mivel szerinte Albánia az egyetlen ország Európában, ahol velük szemben szinte mindenféle nyomozást korlátoznak. Egy másik probléma, hogy a bűnügyi eljárásoknak nagyon szigorú időkorlátai vannak, amelyek mind a rendőrség, mind az ügyészek szerint csökkentik a nyomozás hatékonyságát olyan összetettebb esetek vizsgálatakor, mint a korrupció és más pénzügyi visszaélések. A bűnügyi tárgyalások mindamellett túl hosszú időt vesznek igénybe, és nem tisztázott egyértelműen, hogy mi tekinthető bizonyítéknak. A bíróknak nincs felhatalmazásuk arra, hogy a pártokat, ügyvédeket vagy ügyészeket kötelezzék a tárgyalásokon való részvételre. A jelenlegi rendszerből hiányzik az ügyész vagy a védőügyvéd által kért vádalku lehetősége, amelyet minden párt egyetértése esetén a bíróság elfogadhatna.

Az Ina Rama albániai legfőbb ügyész és a nemzetközi közösség által is szükségesnek ítélt változtatások lehetőségét Bujar Nishani igazságügyminiszter visszautasította. Véleménye szerint az albán törvények megfelelnek az EU-s szabványoknak. Az albán emberek igazságüggyel szembeni bizalmatlansága csupán a rendszeren belül működő néhány tisztviselő nem megfelelő viselkedésének köszönhető.

Nagyrőczei Anna

Friss hírek