Bahreini köztársaság?

„Koalíció a Bahreini Köztársaságért” néven az olajmonarchia ellenzéki radikális síita tömörülése, a Haq szövetkezet másik két síita csoporttal (Wafa, Bahreini Szabadság Mozgalom), hogy a királyság helyett egy demokratikus köztársaság megteremtésén munkálkodjanak. „A koalíció hiszi, hogy a népfelkelés fő követelése a jelenlegi elnyomó rezsim megdöntése és egy olyan demokratikus köztársaság megalapítása, mely kifejezi az emberek vágyát.” – idézi az új koalíció egyik tagját az al-Jazeera katari hírügynökség.

A szintén síita al-Wefaq, mely az ellenzéki csoportok közül is a legnagyobbnak számít, nem törekszik a királyság megbuktatására, csupán annak demokratikus megreformálására. Hétfőn másik hat ellenzéki csoporttal karöltve megegyezett a kormánypárti Nemzeti Egység Gyűlésével, hogy együttes erővel küzdenek a szektariánus feszültségek csökkentése ellen. Az összefogásra most különösen szükség mutatkozik, ugyanis a múlt héten erőszakos összetűzésre került a síita és szunnita csoportok között Hamad városában. Szerdán pedig síiták tüntettek a kormány által honosított szunnita csoportok ellen, azt állítva, hogy a kormány a jelenlegi síita-szunnita arányok megváltoztatására törekszik.

Két és fél hete már, hogy a bahreini uralkodócsalád tárgyalóasztalhoz próbálja csalogatni Bahrein népes és megosztott ellenzéki táborát, egyenlőre eredménytelenül – köszönhetően az ellenzék megosztottságának. Eddig egyetlen közös követeléssel álltak elő: a kormány tegye lehetővé, hogy a főváros üzleti negyedében is felvonulásokat tarthassanak.

Németh Vera

Friss hírek