Székelykaput állítanak Törökországban: várják az adományokat

A Magyarok Székelyföldi Társasága és a Mikes Közművelődési Egyesület közösen az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel székelykaput állít Isztambulban, ehhez felhívásban keresnek támogatást.

A törökországi Török Magyar Kulturális és Baráti Társaság – Macar Kültür ve Dostluk Deren?i kérésére a világ egyik legnagyobb és legszebb városában Isztambulban, a Boszporusz partján ez év augusztusában székelykaput állítunk.

Ez azért is fontos, mivel a nagyvárossal ma egybenőtt Boszporusz-parti Büyükdere (Nagypatak), Beykoz (Fehérdió) és Yeniköy (Újfalu) településeken 1718.augusztus 25 és 1720.április 15-e között 597 napot töltöttek a bujdosók. Még tovább növeli a kapuállítás jelentőségét, hogy ebben az évben kerül sor a Szatmári Béke 300. évfordulójára. Ez egyben tisztelgés a nagy elődök, Thököly Imre,Zrínyi Ilona, II. Rákóczi Ferenc, Bercsényi Miklós,Mikes Kelemen és bujdosó társai előtt, akik életüket, vagyonukat és szabadságukat áldozták a magyar szabadságért.

Azt tartják, hogy amikor a székely ember kivágja a fát, megsajnálja és faragni kezdi. Addig faragja, amíg lelkét belefaragja a fába. Így születik a székely kapu és válik a székely ember lelkévé, amely ma már a magyarság szimbóluma az egész világon.

A Magyarok Székelyföldi Társasága és a Mikes Közművelődési Egyesület közösen az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel (EMKE) felhívással fordul az erdélyi magyarság egészéhez, hogy közös ügyének tekintve anyagilag is támogassa a kapuállítást. A támogatás összege 10 lejtől kezdődik és az alább megnevezett bankszámlán kell elhelyezni:

Asociaţia Maghiarilor din Ţinutul Secuiesc- Magyarok Székelyföldi Társasága

Banca Comercială Română,Agenţia Miercurea Ciuc,Str.Kossuth Lajos Nr.17.

Cod Swift: RNCBROBU

ROL: RO41RNCB0159015413930001

EUR:RO84 RNCB0159015413930003

Cod fiscal:13311211

Jelige:Székelykapu

A kapuállítás folyamatáról a kezdettől a felavatásig albumot készítünk ahová a támogatók neve is bekerül. Kérjük, hogy az átutaláson tüntessék fel nevüket és nevezzék meg lakhelyüket. Tekintse hát szívügyének a kapuállítást és támogassa, hogy unokái is követhessék alkalomadtán ezt a nemes gesztust és büszkék lehessenek nevére. Amennyiben bonyodalmasnak tartja a banki úton való átutalást, úgy személyesen is átadhatja a pénzt a helyi megbízottnak.

Érdeklődni lehet a 0744-527610-es telefonszámon.(Beder Tibor)

Krónika

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »