A kormány lelkén szárad az ellenzéki politikus halála

Március 10-én este betegségben elhunyt Szvetlana Naumova belarusz politológus. Naumova csupán 55 éves volt, de már hosszabb ideje komoly vesebetegségben szenvedett. A belarusz politológus a 2010. december 19-én zajló elnökválasztáson az ellenzéki jelölt, Vlagyimir Nyeklajev stábjában jelentős szerepet vállalt, és az elnökjelölt bizalmi embere volt.

A botrányos, nyílt csalásokkal tarkított elnökválasztás után Nyeklajevet további hét elnökjelölttel együtt letartoztatták, és majdnem börtönbe került Naumova is: a politológusnőt sorozatos kihallgatásoknak vetették alá, otthonában pedig házkutatásokat tartott a belarusz KGB, amelyek során elkobozták a pénzét, amiből a gyógyszereit vásárolta. Mindezek következtében Naumovának hirtelen leromlott az egészségi állapota, végül belső vérzéssel a sürgősségi osztályra szállították, de az orvosok már nem tudtak rajta segíteni.

Szvetlana Naumovát szombaton, március 12-én délben búcsúztatják. A politológusnő kollégája, a jelenleg háziőrizetben lévő – és szintén egészségügyi problémákkal küzdő – volt elnökjelölt, Vlagyimir Nyeklajev azzal kéréssel fordult a KGB-hez, hogy engedjék el Naumova temetésére, hogy végső búcsút mondjon. A KGB azonban elutaította a kérését, és Nyeklajev azt a választ kapta – már néhány órával a szertartás előtt – hogy „írjon a Főügyésznek”.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »