Döntés született a latin határvitában

A Costa Rica és Nicaragua közötti területi vitában a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) kedden hozta meg határozatát. Tavaly novemberben Costa Rica azért fordult bírósághoz, mert Nicaragua csapatokat küldött a San Juan folyó jobb partjára, a Calero és Los Portillos szigetek mintegy 152 négyzetkilométernyi területére, valamint mederkotrási munkálatokba kezdett annak ellenére, hogy a folyó szakasza Costa Ricához tartozik.

Costa Rica egy 1858-as egyezményre hivatkozik, mely szabad, kereskedelmi célú hajózást biztosított az országnak, Nicaraguának nem volt joga a folyó térségében tartózkodni és ott munkálatokat végezni, írja a La Tercera.

A bíróság felszólította az érintett feleket, hogy tartózkodjanak az újabb civil és rendőrségi egységek küldésétől, amíg az ügy végleges megoldást nem nyer.

Costa Rica azonban – kivételes esetben – küldhet polgári erőket a térségbe, de kizárólag természetvédelmi okokból, és csak akkor, ha a térségben helyrehozhatatlan kárt okoznának az esetleges áradások.

Az ICJ megkérte a feleket, hogy próbálják a jószomszédi viszonyt fenntartani, és együtt dolgozzanak ki  környezetvédelmi stratégiákat a vizes élőhelyek védelmére.

Sándor Nóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »