Merénylethullám Pakisztánban

Kedden legalább húsz ember vesztette életét és további 120-an megsérültek a pakisztáni Fajszalábád városában, amikor egy autóba helyezett bomba felrobbant egy benzinkút közelében. A benzinkúton lévő gázpalackok detonációja autókat és épületeket pusztított el. Az nem egyértelmű, hogy a töltőállomás volt-e a tervezett célpont, mivel a robbantás közelében több frekventált épület található, mint például a rendőrség, kormányhivatalok, valamint a helyi hírszerzési ügynökség.

Szerdán az ország északnyugati részén található Adezai településen 36 ember halt meg egy öngyilkos merénylet során a kormánypárti pastu törzsi vezető, Hakim Khan feleségének temetésén. A túlélők arról számoltak be, hogy a régióban a pastu csoprtokat érő gyakori támadások ellenére semmiféle rendőri védelmet nem kaptak a szertartás idejére. Khan a kormány támogatásával kulcsszerepet játszott a tálib fegyveresek ellen küzdő Iashkar csapat megszervezésében.

A BBC tudósítása szerint mindkét merénylet hátterében a tálibok állnak. A pakisztáni tálibok nyilatkozatai szerint a keddi támadással az egyik tagjuk őrizetben bekövetkezett halálát akarták megbosszulni, a szerdai merénylet mögött pedig a folyamatosan ellenük irányuló helyi törzsi milíciák akciójának megtorlása áll. Egész Pakisztánban előfordulnak hasonló támadások, de Fajszálábádban évek óta ez volt az első merénylet.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek