Máris nagy az érdeklődés a Szent István-terv iránt

Böjte Csaba ferences szerzetes Csíksomlyón mutatta be az általa kezdeményezett Szent István-tervet. Ennek legfőbb célja a közösségek erősítése, a térségfejlesztés és az, hogy figyeljenek egymásra az emberek.

Tündérkert-projekt, roncsházprogram, felnőttképzés – címszavak a Szent István-tervből. Böjte Csaba atya programja az egész Kárpát-medencét célozza vidékfejlesztő és közösségteremtő szándékkal. Terve iránt máris nagy az érdeklődés.

A terv szerint a munkanélküliek, szociális segélyekre szorulók Tündérkert építését, azaz a közterületek rendbetételét segítenék. A düledező házak újjáépítését támogatná a roncsházprogram, a felnőttképzések pedig azoknak segítenének, akik otthon gazdálkodnának.

A Facebookon olvasható,

majdnem másfél újságoldal terjedelmű terv így kezdődik: „Az elmúlt években bejártam széltében-hosszában a Kárpát-medencét, és észrevételeimet, gondjaimat három csoportban fogalmazom meg”.

Az egyik: „nagyon sok gond, probléma van”, „nagyon sok seb is éktelenkedik szülőföldünkön”. „A tények sokszor elkeserítőek, a feladatok sokak szerint meghaladják az erőnket, képességeinket, de mégse hagyhatjuk ernyedten, hogy a folyamatosan pergő hétköznapok szétmarják rendezett világunkat. Tisztségünk, Isten adta feladatunk nem elgyászolni, passzívan elsiratni lassan olvadó értékeinket, hanem megőrizni, alázattal továbbépíteni társadalmunkat, mindazt, mi számunkra fontos, mit őseink ránk hagytak, mi életünk részeként meghatároz bennünket.”

Ebből a helyzetből kiindulva fogalmazza meg Csaba atya javaslatait, az első részt, melyben tágabb környezetünk gondjaival foglalkozik, a „Tündérkert projekt” cím alatt foglalta össze. A második rész a „Roncsház program” nevet kapta, ebben a sok egyszerű ember életét megnyomorító lakáskörülmények javítására, életterének megszépítésére irányuló gondolatait próbálta megfogalmazni. Az utolsó részben egy átfogó „Kárpát-medencei népnevelés” beindítását javasolja, „mely a vágyainkat, álmainkat olyan értékek felé irányítaná, mely valóban boldoggá tudna tenni bennünket, és melyek eléréséért nem kellene egymásnak vetélytársai legyünk”.

Böjte Csaba kifejti néhány konkrét elképzelését mindhárom programmal kapcsolatban. S ha olyan szív-lélek, tettre kész, másokon segíteni hajlandó, a közösségért is áldozó embereket sikerülne elképzelése mögé felsorakoztatni, mint ő maga, az elképzelések nagy részét (sokhoz állami és helyi támogatás is szükséges volna) sikerülne megvalósítani.

Kitekintő / Erdély Ma / Nyugati Jelen

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »