Önmagának gyűjt adományokat Lettország

Lettországban egy joghallgató, Matiss Bartulis kezdeményezésére „Mentsük meg Lettországot!” néven adománygyűjtő akció kezdődött, aminek a célja az IMF felé meglévő 1,68 milliárd eurós adósság visszafizetésének segítése – tudósított a Lenta.ru. 

A program március 1-én, kedden indult, várhatóan 2013 végéig tart majd a Mixnews.lv szerint, és nem csupán Lettországból, hanem a világ minden tájáról várja a támogatást. Bartulis hangzatos című honlapot hozott létre – savelatvia.com – ahol részletesen beszámol a kampány során összegyűlt összeg felhasználásának lehetőségeiről. Az első esetben az adományokat az államnak utalják át, feltéve, hogy cserébe szerződés születik olyan intézkedésekről, amelyek „konkrét, kézzelfogható és látható” javulást eredményeznek a társadalom életében, bár a megvalósítás módja nincs meghatározva. Ha nem sikerül megállapodást kötni a kormánnyal, a pénzt humanitárius célokra fordítják, a nélkülözők, az éhezők megsegítésére, az ivóvízellátás javítására, és tudományos kutatásra. 

Lettország a 2008-as gazdasági világválság hatására nehéz helyzetbe került, és a Nemzetközi Valutaalap segítségére szorult, ami hitelt folyósított számára 2008 decemberétől. A kölcsön és a kamatok visszafizetését 2012-ben meg kell kezdenie az országnak, ami Bartulis szerint a növekvő adók, a munkahelyek megszűnése, a juttatások megvonása és a vállalkozások becsődölése mellett szinte lehetetlen feladat, és további terheket ró a lett társadalom tagjaira.

Március 7-ig 1723 euro gyűlt eddig össze adományokból hét nap alatt.

Arany Anett

Friss hírek