Marad a jelenlegi észt kormány

A vasárnap estig tartó észt parlamenti választások eredményével kapcsolatban a mai nappal megérkeztek a végleges, hivatalos eredmények. A választások pedig az előzetes felméréseknek és esélylatolgatásoknak megfelelően alakultak, a 2015-ig tartó ciklusban is a jelenlegi kormányt alkotó politikai erő, az észt Reform Párt fogja irányítani az országot.

Százszázalékos feldolgozottság mellett, illetve az Észt Számlálóbizottság tájékoztatása alapján a győztes Reform Párt a szavazatok 28,6 százalékát nyerte el, amellyel a mindösszesen 101 fős parlamentből 33 helyet foglalhatnak majd el a párt tagjai. Ez a párt számára az előző kormányciklushoz képest kettővel több helyet jelent. A reformisták koalíciós partnere szintén jó eredményeket könyvelhet el, az IRL (Isamaa ja Res Publica Liit; a Pro Patria és Res Publica Szövetség), a szavazatok 20 százalékának megszerzésével 23 széket biztosított magának az észt parlamentben, a Riigikoguban. Az eredmények alapján feltételezhető, hogy egy stabil, magabiztos koalíciós időszak veszi újból kezdetét az országban.

A legnagyobb ellenzéki párt, az észt Centrum Párt a választások után már 3 hellyel kevesebbet tudhat magáénak, mint négy évvel ezelőtt, így a jelenlegi ciklusban majd 26 képviselővel vehetnek részt a döntéshozatalban. A párt megfogyatkozó népszerűségében valószínűleg szerepet játszott az a tény, hogy a párt elnöke, Edgar Savisaar nem sokkal a választások előtt korrupciós botrányba keveredett.

E három párton kívül már csak egy tudta átlépni a bűvös parlamenti küszöböt. A Szociáldemokrata Párt mostantól 19 képviselőt delegálhat majd a parlamentbe. Ez a párt szempontjából mindenképpen nagy előrelépést jelent, hiszen mindezidáig csupán tíz hellyel büszkélkedhettek. Az előzetes várakozásokkal ellentétben sem a Zöldpárt, sem a Néppárt nem került be a Parlamentbe.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek