„Négyszáz kis Mubarak ellen tüntet Wisconsin”

A harmadik hetébe lépett a wisconsini szakszervezeti tüntetés. A kormányzó tömeges elbocsátással, a tömeg a republikánus képviselők visszahívásával fenyeget. Moore kitartásra int: „Madison csak a kezdet!”

Hajthatatlanok az érintett felek a wisconsini szakszervezet-ellenes törvény vitájában. Scott Walker egy a szövetségi alkalmazottaknak írott levelében tömeges elbocsátásokat helyezett kilátásba, amennyiben a három hete távolmaradó demokrata szenátorok továbbra sem jelennek meg az Állami Kapitóliumon.

A 14 képviselő február közepén hagyta el Wisconsint, hogy így lehetetlenítsék el a Walker-féle költségvetési reformokról való szavazást. A hétvégén Madisonba látogató ünnepelt dokumentumfilm-rendező és baloldali aktivista Michael Moore többtízezres tömeg előtt mondta az önkéntes száműzetésben lévő szenátorokról, hogy „beírják magukat a történelemkönyvekbe”, a madisoni tüntetőkről pedig azt, hogy az egész nemzetet tűzbe hozzák a jómódú elit ellen:

Éppen ezen a délutánon csupán 400 olyan amerikai van, akiknek több jutott a javakból, mind az összes másik amerikai felének együttvéve. 400 szemérmetlenül jómódú személy, 400 kis Mubarak – akik legtöbbje valamilyen módon hasznot hajtott a multimilliárd dolláros állami segélyekből 2008-ban – most több pénzzel, részvénnyel és ingatlannal rendelkezik, mint amennyi az összvagyona másik 155 millió amerikainak” – hangzott el Moore szombati beszédében.

A ˝szökött˝ szenátorok hétfőn levélben javasolták Walkernak, hogy a múlthéten félbeszakadt republikánus-demokrata tárgyalások újrafelvételéül tartsanak egy különleges egyeztetést, közvetlenül a Wisconsint Illinoistól elválasztó államhatáron – adja hírül a CNN. A helyszínválasztásban alighanem annak a demonstrálása is közrejátszik, hogy a demokraták – a múlthéti sajtóhíresztelésekkel ellentétben – továbbra is tartják magukat a szakszervezetek felé tett ígéretükhöz, hogy addig nem térnek haza, amíg Walkernek „meg nem jön az esze”. Mindeközben, válaszul a kormányzó fenyegetőzésére, Walker ellenfelei visszahívó eljárást kezdeményeztek 8 wisconsini republikánus szenátor ellen, amely lehetőséget a helyi törvények egy évnyi hivatalban eltöltött idő után tesznek lehetővé.

Tatai Gábor

Friss hírek