Szili: konszenzus kell a határon túliak szavazójogához

Nemzeti egyetértéssel kell megadni a magyar állampolgársághoz a szavazati jogot a honosítottaknak; a teljes egyetértés azért kell, hogy a 2004. december 5-i kettős állampolgársági szavazáskor tapasztalt szembenállás még egyszer ne fordulhasson elő – jelentette ki Szili Katalin a Csemadok búcsi konferenciáján.

Szili Katalin, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke részt vett és felszólalt a Csemadok, a szlovákiai magyarok kulturális szervezete galántai járási szervezetének területi választmányi ülésén, amelyet a járáson kívül, Búcs községben tartottak meg.  Az állampolgársághoz járó szavazati jogról elmondta, hogy amikor 2010-ben a politikusok a parlamenti szavazáson elfogadták a kettős állampolgárságról szóló törvényt, egyúttal a szavazati jogot is támogatták, mert „az mindenhol hozzátartozik az állampolgársághoz” – írja az MTI.

Arról, hogy a Magyarországon kívül élő magyar állampolgárok pontosan hogyan gyakorolják szavazati jogukat, Szili Katalin azt mondta, hogy „párbeszédet kell kezdeni, amelynek végén konszenzusos álláspontra jutnak a magyarországi pártok és a határon túli magyarok képviseletei”. A teljes egységre azért van szükség, hogy „még egyszer ne fordulhasson elő” 2004. december 5-e – mondta a politikus.

A Magyarok Világszövetségének sikeres aláírásgyűjtése után kiírt kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampányában eltérő álláspontot képviseltek az akkori kormánypártok és az ellenzék. Szili Katalin, aki akkor az Országgyűlés elnöke volt, a kormánypártoktól eltérően az állampolgárság megadása mellett állt ki.

A galántai a Csemadok egyik legnagyobb tagságú és nagy közösségi, valamint kulturális életet szervező és fenntartó járási szervezete. A területi választmányi ülésen a galántai járási szervezet tavalyi tevékenységét és idei terveit tekintették át. A galántai járási Csemadok következő nagy eseményei a március 15-i megemlékezések lesznek, valamint szervezik a május végén Galántán megrendezésre kerülő XX. Kodály-napokat, a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Fesztiválját, amelyre magyarországi kórusokat is várnak.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »