Kanadában segítik a bevándorlókat

Kanada a harmadik a világ országai között a bevándorlók társadalomba való beilleszkedését segítő politikák rangsora szerint, derült ki egy nemzetközi felmérésből, amely 31 fejlett országot vizsgált.

A Bevándorlók Beilleszkedését segítő Politikák Indexét (Migrant Integration Policy Index) évente mérik az Európai Unió tagállamai és négy Unión kívüli országon belül (Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Svájc).  Az értékek felállításán 30 intézmény és szervezet dolgozik és 150 tényezőt vesznek figyelembe a meghatározáshoz. Az államokat egy 100-as skálán pontozzák. A hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint a dobogós helyeket Svédország(83/100), Portugália(79) és Kanada(72) foglalja el.

Howard Duncan, a Metropolis nevű kanadai bevándorlókat tanulmányozó szervezet vezérigazgatója szerint azért fontos a rangsorolás, mert „ a verseny egyre élesebb a magas szakképzettségű bevándorlókért. Ezt azok fogják megnyerni, akik kellő politikával támogatják őket.”

Annak ellenére, hogy a kanadai szakemberek elismerik, hogy van még min javítani a közeljövőben annak érdekében, hogy az újonnan érkezők könnyebben illeszkedjenek be új hazájukba, az ország magas pontszámokat ért el sok kulcsterületen; a munkaerőpiac ugyanolyan jogokat biztosít nekik, mint a kanadaiaknak, könnyen állíthatnak fel vállalkozásokat és részesülhetnek a társadalom-biztosításból. A nem angol anyanyelvűek részére számtalan program létezik nyelvi felzárkóztatásra, így a közoktatásban egyenlőek az esélyeik az itt születettekével.

Magyarország ugyanezen a listán mindössze 45 pontot kapott, így az utolsó tíz közé került, ám még így is megelőzi a gazdag Svájcot és Ausztriát.

Kummer Lívia

Friss hírek