Portugália: hiánycsökkentés minden áron

A szocialista kormányfő nem zárja ki, hogy újabb megszorításokra kerülhet sor Portugáliában, amennyiben a deficit nem csökken a kellő ütemben.

José Sócrates portugál kormányfő egy konferencián kijelentette, kormánya „mindent meg fog tenni” annak érdekében, hogy az államháztartási hiány 2011-ben a Brüsszel számára megígért 4,6 százalékosra csökkenjen, és akár újabb megszorításokat is be fog vezetni, ha azokra lesz szükség a cél eléréséhez.

Kormányzati körök a megszorításokkal kapcsolatos kijelentéseket úgy kommentálták, hogy azok a külföldnek szóltak, és nincs szó arról, hogy újabb „csomagok” készülnének. Elemzők szerint az ország jelenleg is fizeti az eddigi megszorítások – köztük az áfaemelés és a bércsökkentések – árát, mivel a GDP 2010 utolsó negyedévében ismét csökkenni kezdett, és bár a kormány 2011-re 0,2 százalékos gazdasági növekedést remél, a nemzetközi intézmények egy százalék feletti csökkenéssel számolnak.

A jobbközép Szociáldemokrata Párt ezért a kormányzati gazdaságpolitikával szemben strukturális reformokat sürget, kitartva amellett, hogy az állam bevételeinek növelését célzó intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy a költségvetési konszolidáció tartós eredményt hozzon. A baloldali pártok közül a Kommunista Párt arra figyelmeztette a kormányt, hogy „a legszilárdabb ellenállást” fogja tanúsítani, ha a kormány újabb megszorításokat próbál bevezetni. A párt legfőbb eszközei ehhez a szakszervezetek, amelyek korábbi megmozdulásaikat követően március 19-ére újabb országos demonstrációt szerveznek a gazdaságpolitika elleni tiltakozásul.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek