Átesett az újabb teszteken a T-50-es vadászrepülő

Oroszországban március első napjaiban átesett a második teszten az új ötödik generációs vadászrepülőgép, a T-50-es, amely a tervek szerint 2013-ban állhat hadrendbe, közölte a Ria Novosztyi hírügynökség. A gép első tesztje egy évvel ezelőtt, január 29-én volt.

Ha az orosz találgatások igaznak bizonyulnak, akkor a Szuhoj T-50 megépítése azt jelenti, hogy végleg lezárul a posztszovjet korszak és Oroszország elindul a 21. századi fejlesztések csúcskategóriája felé. A gyár állításai szerit ezzel a hadi gépezettel felkészültségben csak az amerikai F-22 Raptor veheti fel a versenyt.

Alekszandr Kramcsikin, a független Katonai és Politikai Kutatóintézet szakértője szerint ez egy különleges eredmény, amellyel Oroszország messze túlszárnyalja Kínát, Japánt és Európát. Hozzátette: „A T-50 Oroszországot a katonai fejlesztések csúcsára emeli, sőt még annál is magasabbra.”

Vlagyimir Putyin miniszterelnök elmondása szerint az új repülőre tavaly egymilliárd dollárt költöttek és a hadrendbe állításig készek további egy milliárdot kiadni a csúcsfegyverre. Az orosz hadsereg légiereje a 44 perces tesztet követően bejelentette, hogy 2013-ban már készek a gépek megvásárlására. Erre egy 650 milliárd dolláros újrafegyverkezési program keretében lesz lehetőség, amelyet a Kreml jelentett be múlt héten.

Rózsa József

Friss hírek