Az SZNT Gábor Áron-díjjal tünteti ki Kövér Lászlót

Tegnap Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és László György, az MPP Maros megyei szervezetének elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy március 12-én a Kultúrpalotában Kövér Lászlót, a magyar Országgyűlés elnökét Gábor Áron-díjjal tüntetik ki.

Izsák Balázs ugyanakkor elmondta, a Székely Nemzeti Tanács részt vett Brüsszelben a Kárpát-medencei Autonómiatanács ülésén, amelynek egyik napirendi pontja az uniós szintű állampolgári kezdeményezés volt, és együttműködés rajzolódott ki a KMAT tagszervezetei között mind az uniós szintű állampolgári kezdeményezés megszervezésben, előkészítésében, mind az aláírások összegyűjtésében. Az SZNT úgy gondolja, azokat a politikusokat, akik részt vettek a meghallgatáson, sikerült meggyőzni arról, hogy szükséges az őshonos európai nemzeti közösségek önrendelkezési jogának uniós szintű elismerése és szabályozása.

Az EU „láthatatlan országa”

Szakértői szintű egyeztetésekben és konzultációkban állapodtak meg, hiszen maga a kezdeményezés csak olyan tartalmú lehet, amely a Lisszaboni Szerződés végrehajtásához szükséges. A kezdeményezésnek politikai célja is van: mivel az aláírásgyűjtés 7 európai uniós országban fog történni, megpróbálnak létrehozni egy szövetséget azok között a régiók között, amelyek hasonló helyzetben vannak.

Az SZNT szerint, ha összeadnák azoknak a régióknak a lakosságát, amelyek felvállalják a nemzeti törekvéseket – Katalónia, Baszkföld, Dél-Tirol, Skócia, Székelyföld –, akkor „kiderülne, hogy Európa ötödik nagyhatalma lehetne népesség szempontjából. Ez az Európai Unió láthatatlan országa, és ezeknek a régióknak számos ponton azonos érdekeik vannak. Nekünk erkölcsi kötelességünk láthatóvá tenni a nemzeti régióknak ezt a láthatatlan országát, és figyelmeztetni az EU-t, hogy ezeknek a régióknak az érdekeit nem lehet figyelmen kívül hagyni” – jelentette ki Izsák Balázs

Megemlékezés és fáklyásmenet

Ugyanakkor elmondta, hogy március 12-én a Magyar Polgári Párttal közösen emlékeznek a székely vértanúkra. A megemlékezésen részt vesz Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke is. A koszorúzást követően a résztvevők fáklyásmenettel vonulnak a Kultúrpalotához, majd a nagyteremben kerül sor a Gábor Áron-díj átadására. Idén a díj egyetlen kitüntetettje Kövér László.

László György az MPP március 14-én Kézdivásárhelyen sorra kerülő országos tanácskozásának napirendjét ismertette, majd emlékeztetett, hogy a Jobbik március 11-én Marosvásárhelyen tartja elnökségi ülését. A tanácskozás, amelyre a Magyar Polgári Párt székházában kerül sor, reggel kilenckor kezdődik.

Népújság

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »