A hivatalos adatok szerint is nagy a szegénység Magyarországon

Az Eurostat nemrég publikált adatai szerint a leggazdagabb régió (Belső-London) jövedelme, több mint tízszeresen meghaladja az EU27 legszegényebb régiójáét. A magyar régiók az átlag körül elhelyezkedő Közép-Magyarország kivételével mind a lista alsó ötödében esnek.

A vásárlóerő paritáson kifejezett egy főre eső GDP az EU27 átlagában kifejezve 28 százalék és 343 százalék között alakult 2008-ban a 271 NUTS2 régióban. Az Eurostat által közzétett adatok szerint az egy főre eső GDP Bulgária Severozapaden régiójában a legalacsonyabb, míg az EU átlagot több mint háromszoros mértékben meghaladva Belső-Londonban (Egyesült Királyság) a legmagasabb.

Belső London mögött további hét helyet fővárosi régiók foglalnak el a top 10-ben. A lista a Luxemburgi Nagyhercegséggel folytatódik (279%) majd Brüsszel (216%), a holland Groningen (198%) , a német Hamburg (188%) és Prága (172%) következik. A 125 százalékot meghaladó 40 régió közül tíz Németországban, öt Hollandiában, négy-négy Ausztriában és az Egyesült Királyságban, három-három Spanyolországban és Olaszországban, kettő-kettő Belgiumban és Finnországban, egy-egy pedig Csehországban, Dániában, Írországban, Franciaországban, Szlovákiában, Svédországban és Luxemburgban helyezkedik el.

Mindazonáltal érdemes megjegyezni, hogy a tömeges ingázás eltorzíthatja egy-egy régió GDP termelő képességét. Ha egy régióban az ingázók nagymértékű beáramlása figyelhető meg, az olyan magas szintre viszi fel a régió termelését, amelyet a helyi lakosok önmagukban nem lennének képesek elérni. Ennek eredményeként, ezekben a régiókban egy túlbecsült GDP adatot kapunk, míg azokban a régiókban, ahonnan az ingázók kiáramlanak, a GDP alulbecslésre kerül.

A rangsorban legalul elhelyezkedő régiók Bulgáriában és Romániában találhatóak. A bolgár Severozapaden régióban az egy főre eső GDP mindössze 28 százaléka az EU27 átlagának, ezt szorosan követi Észak-Kelet Románia 29 százalékkal, és két további bolgár régió 30 százalék körül. A 64 régió közül, melyek az EU27 átlagának 75 százaléka alá estek, 15 Lengyelországban, hét-hét Csehországban és Romániában, hat-hat Romániában és Magyarországon, négy-négy Olaszországban és Portugáliában, három-három Franciaországban, Görögországban és Szlovákiában, kettő-kettő Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, Észtországban, Lettországban és Litvániában találhatóak.

A magyar régiók esetében a vásárlóerő paritáson számolt egy főre eső GDP Közép-Magyarország esetén a legmagasabb, egy kicsivel az EU27 átlag felett helyezkedik el (107%). A legalacsonyabb Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön 40-40% és alig valamivel magasabb a Dél-Alföldön (43%) és a Dél-Dunántúlon (44%). Közép-Dunántúl (58%) és Nyugat-Dunántúl (63%) is a 276 régió alsó ötödében helyezkedik el.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek