Még mindig a fiókban lapul az igazi Orbán-csomag

Sajtóhírek szerint a gazdasági miniszter által kedden prezentált Széll Kálmán terv csupán a nyilvánosság számára összeállított kommunikációs célokat megfogalmazó kivonat volt.

A valós részletes program egy 180 oldalas dokumentum formájában került a miniszterelnök asztalára és az eddig megismerteknél sokkal részletesebben kidolgozott tervezetet tartalmaz. Ezzel a dokumentummal fognak a kormányt képviselő delegáció tagjai Londonban roadshowra menni, ahol nemzetközi befektetők számára prezentálják majd a részletes szerkezet-átalakító intézkedéseket.

Lapértesülések szerint a nyilvánosság számára majd folyamatosan, de csak fokozatosan kerülnek publikálásra az egyes intézkedések, amelyek közül több bevezetéséről még a miniszterelnök sem döntött.

Nem tudjuk, hogy ezekből a sajtóhírekből mennyi lehet az igaz, de a keddi prezentáció után mi is reális forgatókönyvnek gondoljuk azt, hogy valójában készült egy részletesebb és komolyabban átgondolt terv, csak azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Valószínűleg a korábban gondoltnál érzékenyebb területeket is érinthet a program, és még azt sem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a költségvetés kiigazítása akár nagyobb volumenű is lehet, mint a hét elején felröppent 900 milliárd forintról szóló beszámoló.

A sajtóban arról is beszámoltak, hogy az egyik legtöbb vitát kiváltó pont a gyógyszerkassza átalakításához köthető, ugyanis ott olyan tervezet is készült, aminek elfogadása esetén Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kilátásba helyezte volna a lemondását.

Közben pozitív visszajelzések is érkeznek a kormányprogram fogadtatásáról, például az egyik nemzetközi hitelminősítő megfelelőnek tartja Magyarország hosszú lejáratú hitelbesorolását – közölte a Moody’s a strukturális reform csomag bejelentése után, mindazonáltal a negatív kilátás továbbra is reflektor fény alatt tartja a hosszú távú fenntarthatóságot, illetve a reform program kivitelezhetőségét.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek