Kötelező biztosítás: megdöbbentő adatok

Az Európai Bíróság hosszú jogi eljárás után olyan ítéletet hozott, amely megtiltja a nemek közötti megkülönböztetést a biztosítások területén. Az irányelv eddig a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően megengedte, hogy amennyiben a férfiak és nők kockázata statisztikailag igazolhatóan eltérő volt, a kárkitettségük arányában fizessenek biztosítási díjat. Az ítélet nyomán 2013-tól nőhet a nők, és csökkenthet a férfiak biztosítási díja, mivel a nők kevesebb kárt okoznak.

Valószínű, hogy az Európai Bíróság ítéletével senki nem lesz elégedett. A nők és férfiak közötti egyenlő bánásmódról szóló 2004/113/EK irányelv eddig kifejezetten elismerte, hogy a nemekre vonatkozó biztosításmatematikai tényezők használata széles körben elterjedt a biztosítás és a kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások terén, és ezért 2004-ben úgy alkották meg, hogy a 2007 után kötött új szerződésekre kelljen csak alkalmazni. Ugyanakkor az irányelv egy elég rugalmasan alkalmazható derogációs (eltérési) szabállyal lényegében lehetővé tette, hogy a biztosítási gyakorlatban minden fejlett országban meglévő eltérést a tagállamok saját hatáskörben és korlátozottan prolongálhassák.

Az Európai Bíróság lényegében nem a biztosítási joggal foglalkozott, hanem a nemek közötti egyenlőségről szóló irányelv parttalan kijátszását tiltotta meg. Éppen emiatt az ítélet nem foglalkozik azzal, hogy a döntés miatt valójában a nők fognak rosszabbul járni, illetve, hogy a megkülönböztetés eddig is csak teljesen objektíven, a múltbeli kárgyakoriság alapján állhatott fenn.

A nők és a férfiak eltérő kockázati kitettséget okoznak. A férfiak a nemi szerepek miatt többet vezetnek, és már csak emiatt is több kárt okoznak; a tapasztalatok szerint azonban azonos vezetett kilométer esetén is átlagosan több nagy (a biztosítási önrészt meghaladó) kárt okoznak. A biztosítók eddig – a biztosítások általános szabályainak megfelelően – kedvezményt adhattak az alapdíjból a kisebb kockázatú női közösségnek, illetve növelhették a férfiak díját.

A brit biztosítók szövetsége úgy véli, hogy az eset miatt a nők gépjármű-felelősségbiztosítási díjai 25 százalékkal nőni és a férfiaké tízzel csökkeni fog. Az ítélet hatása a károk eltérő eloszlásán túl azért is asszimmetrikus, mert még mindig több férfi vezet mint nő, és a nők prémiumán kevesebben osztoztak.Az ügy 2007-ben a belga alkotmánybíróságtól került az Európai Bíróságra, amikor Belgiumban valaki megtámadta a rendelkezés belga jogba való átültetését a nemek közötti megkülönböztetés alkotmányos tilalmára hivatkozva. Mivel az irányelveket a nemzeti jogalkotásnak át kell ültetnie a helyi jogba, ugyanakkor az magasabb rendű a nemzeti törvényeknél, így az alkotmányoknál is, Belgium az ügyet továbbadta az Európai Bíróságnak.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek