Litvánia választott

Vasárnap este napvilágot láttak az első eredmények a litván választásokról. Az eredmények azóta folyamatosan frissülnek, de a mai nap délutánján kihirdetett adatokat véglegesnek tekinthetjük.

Február 27-én tartották Litvániában az önkormányzati választásokat, ahol összesen 60 körzetben szavazhattak az állampolgárok. A múlt heti esélylatolgatáson túl most már valós eredmények állnak rendelkezésünkre, a litván számlálóbizottság ugyanis nemrégiben közölte a hivatalos választási eredményeket. A balti államban az arra jogosultak körülbelül 40  százaléka élt szavazati jogával. A mostani önkormányzati választás több okból kifolyólag történelmi volt: idén lehetett először független és koalíciós jelöltekre szavazni, illetve sohasem volt még ilyen magas a jelöltek száma. Több mint 1500 személy jelöltette magát a szavazólistákon országszerte.

A választások abszolút győztese a Szociáldemokrata Párt lett, amely összesen 328 mandátumot tudott megszerezni. A párt így most visszaragadhatja magához azt a hatalmat amelytől 2008-ban megfosztották.  A második helyre a Konzervatív Párt került 249 mandátum megszerzésével. A harmadik helyen pedig a Munkáspárt végzett 165 mandátummal. Őket a Rend és az Igazságosság pártja követi 155 megszerzett hellyel. A Litván Parasztpárt 147, a Liberális és Közép Unió 126, a Liberális Mozgalom pedig 98 mandátummal végzett a választási eredménylista középmezejében.

Sok olyan párt van, amely talán az elértnél jobb eredményekre számíthatott az előzetes felmérések alapján, ám a véghajrában mégis lemaradt. Az Új Unió csupán 52, a Kereszténypárt csak 15, a nagy reményekkel induló Arturas Zuokas és Vilnius Koalíció pedig mindösszesen 12 mandátumot tudhat magáénak. Zuokas egyébként első hivatali ideje alatt korrupciós botrányba keveredett, és bár a felmérések azt bizonyították, hogy továbbra is népszerű politikus az országban, úgy látszik tekintélye mégiscsak csorbát szenvedett.

Más pártok azonban kiemelkedően jól szerepeltek. Az előbb említett Zuokas Koalíció egyik legnagyobb riválisa, a Litvániai Lengyelek Választási Mozgalma és a Litvániai Oroszok Uniója meglepetésre Zuokasék előtt végzett, összesen 61 mandátum megszerzésével. Ez a szavazatok kicsivel több mint 15 százalékát jelenti, ezen eredmények fényében a lengyel kisebbségi párt még a polgármesteri kinevezésben is reménykedhet. A legnagyobb győzelmet a salcininkai tartományban aratták, ahol a jelölt Tomaszewszki a szavazatok több mint 70 százalékát szerezte meg.

A vasárnapi választások folyamán összesen 181 szabályáthágást jelentettek. Ezek többségében olyan eseményekre utaltak, amelyben embereket próbáltak meg megvesztegetni szavazatukért cserébe. Kaunas Önkormányzat Szavazatszámláló Bizottságának az elnöke Elene Skirmantiene elmondása szerint csak Kaunas körzetben 60-80 olyan esettel találkoztak amikor magatehetetlen emberek próbáltak szavazni. „Őket valószínűleg direkt hozták a szavazóhelyekre azt a tényt figyelembe véve, hogy ezeknél az embereknél szinte kivétel nélkül mintaszelvényeket találtunk, amelyeken fel volt tüntetve annak a pártnak a száma, amelyre szavazniuk „kellett”, és próbáltak is a megadott minta alapján”. A megvesztegetők a későbbi elmondások szerint állítólag 10 litassal (Litvánia pénzneme) „jutalmazták” az embereket szavazataikért cserébe.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »