Friss hírek

Új személyit vezetne be a kormány

Az élet számos területén alkalmazható „univerzális kártya” bevezetését tervezik az orosz hatóságok. A projekt mintegy 200 milliárd rubelbe fog kerülni a becslések szerint.

Az „univerzális kártya” volt az egyik fő témája a modernizációs bizottság hétfőn tartott ülésén. A mostanában egyre szélesebb médianyilvánosságban részesülő és Medvegyek elnök egyik bizalmasaként számon tartott Arkadij Dvorkovics gazdasági főtanácsadó ismertette az elektronikus univerzális kártya különböző funkcióit.

Az  újlenyomatokat tartalmazó, fényképpel ellátott személyi igazolványként (és belső útlevélként) használandó kártyával a közszolgáltatások egy jelentős részéért (így a tömegközlekedésért, az önkormányzati kiadásokért, az egészségügyi kiadásokért) lehet majd fizetni a tervek szerint és a lakhelyváltoztatáskor kötelező regisztrációt is nagyban megkönnyíti. 

A 150-200 milliárd rubelre becsült projekt a medvegyevi reformok szerves részének tekinthető, elsősorban a gazdasági és társadalmi élet racionalizálását, a bürokrácia kiadásainak visszafogását szolgálja. Dvorkovics szerint az „univerzális kártya” legjelentősebb haszna abban rejlik majd, hogy a felhasználóról szóló összes információ minden állami szerv számára egységes és közvetlen formában lesz elérhető.

A kártya bevezetésének technikai és jogi feltételeit az elkövetkezendő hat hónap során teremtik meg és jövő év elején már igényelhetővé válik. Dmitrij Medvegyev, orosz elnök kijelentette, hogy 2014-re minden orosz állampolgárnak rendelkeznie kell „a polgárok és az állam között teljesen új kapcsolatot teremtő” univerzális kártyával.

Az államfő kitért arra, hogy szükséges a kártya használati funkcióinak folyamatos bővítése, „akár vezetői engedélyként (…), akár vásárlásokkor is lehessen használni”. Medvegyev szerint a kártya a nemzeti összetartozás kifejezője lehet, így legszívesebben az orosz zászlóval és címerrel díszítené. A kártya designjáról a Kreml honlapján lehet szavazni. 

Érdemes megjegyezni, hogy az orosz vezetők nyilatkozataikban kerülték annak a kimondását, hogy a hatékonyabb nyilvántartási rendszer kialakítása az Oroszországban egyre jelentősebb mértéket öltő terrorizmus megfékezését is jelentené egyben.

Molnár Gergely

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »