Lemberg megyéhez csatolják Kárpátalját?

Különféle találgatások keltek szárnyra az ismét napirendre került ukrajnai közigazgatási reformmal kapcsolatban.  Sokan tudni vélik, hogy  Kárpátalján  településeket, sőt járásokat vonnának össze  a rendszer optimaŹlizációja címén. Sőt, azt sem tartják lehetetlennek, hogy Kárpátalját  egy korábbi elképzelésnek megfelelően  Lemberg megyéhez csatolnák, s  az így létrehozott közigazgatási egység  székhelye Galícia fővárosában lenne.

Kell-e az efféle lépésektől tartani?  Mi lehet  a következménye,  ha átrajzolják  a régiók térképét?  Újabb kisebbségellenes lépésre készül az ország vezetése? És még megannyi  kérdés  fogalmazódik meg  a témában, melyeket  néhány közismert személyiségnek tett fel a Kárpáti Igaz Szó.

Mihajlo Kicskovszkij, a megyei tanács korábbi elnöke  szerint  valóban szükség van bizonyos változtatásokra  az állami apparátuson belül, mert  rosszul, akadozva működik a gépezet.

– Korábban készült terveket melegít fel a hatalom – mondja az egykori tanácselnök. – Ezekre akkor sem voltak vevők a kárpátaljaiak. Azt sem támogattuk, amikor szóba került, hogy  egyesítsék Galíciát és Kárpátalját. Ez közönséges agyrém,  az sem gondolhatja komolyan, aki kitalálta.

Kárpátalja az ország legkülönlegesebb régiója, vélekedik  Kicskovszkij. Az emberek mentalitása, a nemzetiségi kérdés,  a térség földrajzi fekvése  és még rengeteg egyéb tényező révén elképzelhetetlen, hogy  bármely más megyével összemossák. Ha mégis sor kerülne ilyesmire, feltétlenül ki kellene kérni a lakosság véleményét egy népszavazással.

– A kárpátaljaiak húsz évvel ezelőtt már véleményt nyilvánítottak arról, hol akarnak élni – nyilatkozta a lapnak Jevhen Zsupan, a  megyei tanács képviselője, a Ruszin Néptanács elnöke. –  Egyértelműen  kiálltunk a vidék autonómiája mellett, amit máig nem vettek figyelembe. Egy új közigazgatási rendszer  kialakításakor ezt is figyelembe kellene venni, vagy  újra megkérdezni a népet. Gajdos István, Beregszász polgármestere, az  UMDSZ elnöke szerint korai lenne bármilyen véleményt megfogalmazni:

– Sajnos, nem ismerem a konkrétumokat, hozzám semmilyen  ezzel kapcsolatos  hivatalos közlés nem jutott el, így csak a pletykák szintjén  terjedő hírekből van tudomásom  a reformtervekről. Azok alapján pedig nem volna szerencsés véleményt formálni.

Semmilyen térképátrajzolásról nincs szó, tájékoztatta lapunkat Mihajlo Popovics, a megyei tanács végrehajtó apparátusának vezetője.

– Szükség van a közigazgatási reformra, mert  rengeteg az önálló életképtelen kis település  – mondta. – Ezeket össze kell vonni egy közös önkormányzatba, aminek köszönhetően átláthatóbb és  gazdaságilag is eredményesebb lehet a működésük.

A közigazgatási reform már beindult. Megtörténtek az első lépések, s már az idén várhatóak bizonyos fejlemények, például az  irányítói gépezetben történő létszámleépítés. Arról azonban nincs szó, hogy járásokat vonnának össze, vagy Kárpátalját  Lemberg megyéhez csatolnák. Az ilyesmi teljességgel kizárt, fogalmazott a  megyei tanács végrehajtó apparátusának  vezetője.

Kitekintő / Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek