Bíróság előtt a macedón hajókatasztrófa vádlottjai

Hétfőn vette kezdetét a macedón bíróság előtt az a per, melynek folyamán a másfél évvel ezelőtti katasztrófa felelőseit keresik – számolt be a BalkanInsight hírportál. 2009 szeptemberében süllyedt el az Ilinden névre keresztelt turistahajó Macedónia legnagyobb tava, az Ohridi-tó partjától mindössze 200 méterre, fedélzetén 54 bolgár turistával és 3 fős személyzettel. A hajón utazók közül tizenöten életüket vesztették.

A tárgyalás első napján a hajó kapitánya, Sotir Filevski tanúvallomásában részvétét fejezte ki az elhunytak családja felé, és bocsánatot kért, amiért a tragédia megtörténhetett. A kapitányt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, védőügyvédje azonban kitart ártatlansága mellett. Véleménye szerint Branko Baic, a hajót négy hónappal korábban átvizsgáló tecnikai szakértő lehet az egyedüli felelős a balesetért. A horvát állampolgárságú férfi a kapitány elmondása szerint kb. 15 percet szánt a hajó átvizsgálására, majd kiállította az igazolást, hogy biztonságosan használható. Baic a német Lloyd vállalat munkatársaként járt el, és bár ő is a vádlottak között van, jelenleg nem tudni, hol tartózkodik. Két korábbi alkalommal éppen azért halasztották el a pert, mert nem jelent meg a bíróság előtt, ám ezúttal már távolmaradásával számolva is megkezdték a tárgyalást.

Az Ilinden elsüllyedésének oka máig nem tisztázott. Hivatalos dokumentumok szerint maximálisan 43 fő lehett volna a fedélzeten, ahol az utasokat egyébként nem a hajó terhelhetőségének megfelelően helyezték el. Felmerült a hajóút szervezőjének, a bolgár Boryana Georgievának a felelőssége is, akit egy évvel korábban hazájában már elítéltek törvénybe ütköző üzelti tevékenységei miatt, akkor azonban csak pénzbüntetést kapott, valamint két évre eltiltották reklámügyletekben való részvételtől. Hétfőn az ügyész ismertette a vádakat, amelyekre a vádlottaknak lehetőségük volt reagálni. Bulgária nyomon követi a tárgyalás történéseit, és jelenleg az orvosszakértői véleményekre vár.

Nagyrőczei Anna

Friss hírek