Pekingi tudósítás: indul az EU-Kína Ifjúsági Év

Február közepén Pekingben is kezdetét vette az EU-Kína Ifjúsági Év, amely célja, hogy hidat képezzen a két eltérő kultúrában szocializálódott fiatalok számára. Az ünnepélyes megnyitóról az EU elnökség tudósítói számolnak be.

Első benyomásra nekem Peking olyan volt, mint egy másik európai nagyváros, sok magas, karcsú, kicsikét piszkos lakótömbökkel, talán csak a 4 és 5 sávos utak és a riksák azok, amik szokatlanok egy magyar szemnek. És az, hogy az emberek a zebrákon Play Station-os nyuszi játék módjára kelnek át, mit sem érdekelve őket, jön-e valami és egyáltalán az megáll-e. Itteni idő szerint délre érkeztünk meg, plusz hét óra az eltérés az otthoni időzónához viszonyítva, így már fogalmam sem volt, hány órája voltam ébren, csak annyit tudtam, hogy muszáj aludnom egy kicsit, beütött a jet-lag. A brit ifjúsági delegált, Allan Siao Ming, aki már harmadik alkalommal jár Ázsiában, azt tanácsolta nekem, hogy csak egy órát aludjak, és ne többet, mert ha most kialszom magam, akkor éjszaka nem tudok majd pihenni és felborul még jobban az időérzékem. Úgy tettem, ahogyan tanácsolta.

Itteni idő szerint 2011. február 23-án délután 16 órakor Pekingben is ünnepélyesen kezdetét vette az EU-Kína Ifjúsági Év, az európai és kínai fiatalok éve. Az Ifjúsági Év ünnepélyes megnyitóját a Fővárosi Múzeumban tartották, mintegy 500 meghívott vendég jelenlétében. Minden uniós országból 2-3 fiatal delegált érkezett, zömében ifjúsági szervezetek, diákszervezetek képviselői, vagy az adott ország Nemzeti Ifjúsági Tanácsának tagjai, akik 8 napon keresztül ismerkednek a kínai fiatalokkal, szervezetekkel és kultúrával a fővárosban és vidéken, Kujjang (Guiyang) városában egyaránt. Magyarországról Koska Ramóna és jómagam, az Ifjúsági Konzultációs Kör tagjai képviseltük a magyar fiatalokat.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára köszöntő beszédjében a kezdeményezés fontosságáról beszélt, amelynek kapcsán két dolgot emelt ki: a kulturális sokféleséget, mivel ez lényeges részét képezi közös történelmi örökségünknek, és a párbeszéd megvalósulásának lehetőségét, amiben segíthet az Ifjúsági Év. Ez a diskurzus elősegítheti, hogy a fiatalok megismerjék egymás kultúráját, szokásait, hagyományait, hozzájárulva ezáltal az EU és Kína közötti kapcsolatok erősítéséhez. Szükséges azonban, hogy a párbeszédre és annak eredményeire a politikusok is odafigyeljenek, „mert a fiatalok bevonása a döntéshozatali folyamatokba egyre inkább fontossá válik a jövőben”- emelte ki beszédében államtitkár úr. Az eszmecsere és az európai és kínai kultúra találkozása elősegíti egymás megértését, így nagyon fontos együttműködést kereső és konfliktust feloldó szerepünk lehet.

Az államtitkár beszélt ezen kívül az önkéntes szerepvállalás fontosságáról: milyen értékes munkatapasztalatokra és kapcsolati tőkére tehetünk szert. Szót ejtett a politikai vezetők feladatáról is, miszerint minél kedvezőbb körülményeket teremtsenek nekünk fiataloknak ahhoz, hogy minél nagyobb számban kapjunk kedvet az önkéntes munka végzésére. A megnyitón beszédet mondott Ven Csia-pao (W?n Ji?b?o) a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke és az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum) elnöke, Peter Matjasic is, akik hangsúlyozták, hogy ez a kiemelt év jó alkalom lehet arra, hogy megtanuljuk megismerni és tisztelni egy olyan kultúrát, ami a miénktől eltérő és arra buzdítottak bennünket, legyünk bátrak, nyissunk, hiszen a mi kezünkben van, hogyan fogunk élni ennek a kezdeményezésnek a lehetőségeivel.

Az egész megnyitó ceremónia számomra olyan volt, mint egy nagy TV-show. Az EU-delegáltak köszöntőit táncprodukciók, koncert, divatbemutató és egy kisebb balettelőadás is színesítette. Ami nekem különösen tetszett, hogy a vetítővásznon feltűnt Budapest egy darabkája, és viccesnek találtam, amikor a mellettem ülő brit delegált azt mondta, ha nem mondom neki, hogy ez Budapest, akkor azt hiszi, akár Japán is lehetne. Igaz, ami igaz, sok olyan kínai fiatallal, de idősebbel is beszélgettem, akik nemhogy még Magyarországon, de még a kontinensünkön sem jártak soha, így lehetséges, az információ nem igazán jutott el hozzájuk, mi is lehet az ott a háttérben a produkciók mögött.

Az EU-Kína Ifjúsági Év elindításáról még 2009. novemberében a 12. EU-Kína csúcstalálkozón határoztak, amely 2011. január elején startolt az európai megnyitóval és konferenciával Brüsszelben.

A jövő héten, március 2-4. között Gödöllőn és Budapesten rendezik meg a következő nagyszabású EU Ifjúsági Konferenciát, amely a Strukturált Párbeszéd 18 hónapon át zajló folyamatának lezárásáról szól és ahova kínai fiatalokat is várnak.

EU elnökség tudósítói - Sóti Anett

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »