Megnyitották az EU-Kína Ifjúsági Évet

Szerdán Pekingben Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök megnyitotta a Kína-EU Ifjúsági Évet. Az ifjúsági csereprogram az első egyéves, közös európai-kínai projekt, továbbá az eddigi legnagyobb szabású kulturális együttműködési kezdeményezés Peking és Brüsszel között. Az 500 európai és kínai fiatal részvételével zajlott ünnepségen Ven országa és az EU „energetikus és reménykeltő” kapcsolatait dicsérte, míg José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében a „kölcsönös egyetértés és barátság” előmozdításának szükségességét emelte ki. A program európai megnyitójára január 11-én Brüsszelben került sor.

Az Ifjúsági Év célja az európai–kínai interkulturális párbeszéd erősítése által a kölcsönös egyetértés és barátság előmozdítása; a fiatalok bevonása az Unió és Peking kapcsolatainak mélyítésébe; valamint az ifjúsági szervezetek közti együttműködés elősegítése. A megnyitóval párhuzamosan egy kétnapos ifjúsági konferenciát is tartottak Pekingben, melyen több, mint 200 európai és kínai fiatal kulturális, oktatási és környezetvédelmi kérdésekről cserélt eszmét.  A következő Uniós ifjúsági konferencia március másodika és negyedike között, Budapesten kerül majd megrendezésre. A hivatalosan novemberig tartó program keretein belül májusban az EU-ban, míg júliusban Kínában rendeznek ifjúsági- és kulturális hetet.

A 140 millió eurós költségvetésű projekt elindításáról még 2009-ben, a tizenkettedik EU-Kína csúcson született döntés, a program kivitelezésének akcióterve tavaly októberben került elfogadásra. Az Európai Bizottság tájékoztatása alapján az Ifjúsági Évet hasonló európai–kínai együttműködési programok követhetik: a tervek szerint 2012 az EU-Kína Interkulturális Párbeszéd Éve lesz.

Mészáros Tamás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »