Orosz segítség az első bangladesi atomerőműhöz

Banglades megállapodott Oroszországgal a 2018-ra tervezett atomerőmű építéséről, amelyben az orosz Roszatom vállalat fog technikai segítséget nyújtani a dél-ázsiai országnak első nukleáris reaktorának felépítésében.

Oroszország és Banglades megállapodtak egy új 2000 MW-os atomerőmű felépítéséről, számolt be az Itar-Tassz hírügynökség. Az energia hiánnyal küzdő dél-ázsiai ország számára létfontosságú a lakosság eltartása szempontjából az energia ellátás javítása.

Az orosz fél elsősorban technikai segítséget fog nyújtani a Banglades északnyugati részén fekvő Roopur-ban felépítendő atomerőmű felépítésében. Az üzem két harmadik-generációs, egyenként 1000 MV-os blokkból fog állni, az építkezések befejezése 2017-2018-ra várható. A költségek megközelítik a 2 milliárd dollárt.

Az üzletben kiemelt szerepet fog játszani a Roszatom, orosz atomenergiai cég, amely felelős lesz a fűtőanyag eljuttatásáért az erőműbe, valamint az elhasznált fűtőanyagok elszállításáért is. Emelllett a kezdeti műveletek során szakmai tanácsokkal látják el helyi munkatársaikat.

A két fél egy előzetes megállapodást írt alá, a végleges szerződés aláírására áprilisban fog majd sor kerülni, amikor a bangladesi miniszterelnök, Seikh Haszina Oroszországba látogat. Az ország már minden szükséges előkészületet megtett annak érdekében, hogy elkezdődhessenek az építkezések. Bangladesben az ország lakosságának mindössze 45 százaléka rendelekezik áram ellátással. A becslések szerint a tavalyi év folyamán a folyamatos áramszünetek, illetve kimaradások egy milliárd dolláros kiesést okoztak a gazdaságnak. A külföldi tőke beáramlását komolyan hátráltatja az energia ellátás bizonytalansága.

Rózsa József

Friss hírek