Körbeudvarolják az RMDSZ-t a román pártok

a román pártok tolonganak a „csúnya menyasszonyért”, az RMDSZ-ért, hogy a csárdást járó tömörülést bevonják a hórába. Az államfő azonban olyan terhet varrt az RMDSZ nyakába, amelyet a szövetség egyáltalán nem kívánt.

A romániai és magyarországi politikai és sajtókörök egyaránt kiemelik az RMDSZ X. kongresszusának fontosságát.

Bukaresti dicséretek

A demokrata-liberálisok (PD-L) EP-képviselője, Cristian Preda szerint a kongresszus szentesítette azt, amit már tudni lehetett, nevezetesen, hogy Kelemen Hunor lesz az új elnök.

Az Országos Szövetség Románia Haladásáért párt ügyvezető elnöke, Gabriel Oprea kifejtette: az új elnök vezető politikusként és miniszterként is bebizonyította, képes eleget tenni felelősségteljes feladatainak. Irányításával az RMDSZ a román politikai élet stabilitásához hozzájáruló, a kormányzást szövetségesei oldalán „a gazdasági válság súlyos körülményei között is maximális felelősséggel felvállaló bizalmat érdemlő partner marad”.

A Nagy-Románia Párt nyilván ellenkező véleményen van. Szóvivője, Marius Marinescu szerint a „mindenkor a hatalom bárkájába átülő” „nem kormányzati szervezet” sohasem szolgálta Románia érdekeit, ezért törvényen kívül kell helyezni. Azt pedig, hogy a „parlamenti ellenzék térdre esik” előtte, egyenesen hazafiatlan gesztusnak minősíti.

A román lapok közül az Adevărul Az RMDSZ szeretete című kommentárjában leszögezi: „Markó Béla oly módon zárta RMDSZ-elnöki pályáját, amelyre megválasztásakor, 18 évvel ezelőtt aligha számított: a jobb- és baloldali parlamenti pártok, ideértve Traian Băsescu üzenethozóját is egymással vetekedtek a dicsérő szavakban és barátságkérelmeikben”. Az új RMDSZ-elnök azonban döntéseinél kevésbé veszi majd figyelembe a szerelmi vallomásokat. Most mind a demokrata-liberálisoknak, mind az ellenzéknek szüksége van az RMDSZ-re, amely csakis nyerhet ebben a helyzetben.

A Jurnalul national úgy véli, a román pártok tolonganak a „csúnya menyasszonyért”, az RMDSZ-ért, hogy a csárdást járó tömörülést bevonják a hórába. Az államfő azonban olyan terhet varrt az RMDSZ nyakába, amelyet a szövetség egyáltalán nem kívánt: közölte, hogy Boc sorsáról a kongresszus után kíván dönteni. Így a kongresszus amolyan disznóvágási nappá változott Boc számára, aki február 26-ára várhatta a mészárost.

A România liberă az RMDSZ élén történt vezetőváltást formálisnak tartja, hiszen Kelemen Hunor régóta részt vesz a szövetség döntéshozatalában, ezért a politikai irányvonal változatlan marad.

Tabajdi: arrogáns Fidesz-üzenet

Az RMDSZ meghívottjaként a kongresszuson részt vett Tabajdi Csaba EP-képviselő, az EP Kisebbségügyi Intergroupjának alelnöke nemzetpolitikai botránynak minősíti azt, hogy a Fidesz képviseletében Pelczné Dr. Gáll Ildikó „durván megfenyegette és arrogánsan kioktatta az erdélyi és a partiumi magyarság legnagyobb, egyetlen legitim parlamenti erejét”, a nemzeti többség és kisebbség partneri együttműködésének Európa szerte is példaértékű modelljét.

„Az arrogáns fideszes magatartást (…) Strasbourgban már megtapasztalhattuk, de Erdélyben ez még szokatlan volt a hallgatóságnak, amely egyértelműen elutasította azt” – vélekedett a magyar politikus, aki szerint „ez a fenyegető hangnem, tanítómesteri utasítgatás eddig példa nélküli volt a magyar-magyar kapcsolatokban”.

A Magyar Hírlap szerint Markó köpönyegét Kelemenre szabták. A lap úgy véli, hogy az RMDSZ „bizonyos területeken elért sikerei” ellenére leginkább az autonómiától távolodott el, politikusai „gyakran megelégedtek azzal, hogy különféle bukaresti bársonyszékeken múlathatták évekig az időt”. Most viszont az a veszély fenyegeti, hogy nem jut be a törvényhozásba, miután elveszett „az 1990-ben mért egymilliós szavazóbázisának több mint a fele”.

A Népszabadság beszámolójában azt emeli ki, hogy a kongresszusi küldöttek lehurrogták a Fidesz alelnökét.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »