Az új ír kormány újratárgyalná a mentőalapot

Ahogy arra számítani lehetett az ír választások eredménye hozhat új forgatókönyvet az uniós adósságmentő egyeztetésekben.

A pénteki választásokat az ellenzéki Fine Gael nyerte fölényesen, amely tárgyalásokat fog kezdeni a másik vezető ellenzéki tömörüléssel, a Munkáspárttal. Szombati nyilatkozatában, Enda Kenny, az FG miniszterelnök jelöltje közölte, hogy újra tervezik nyitni a tárgyalásokat az uniós szervekkel az Írország számára felállítandó alapról, amelyhez az EKB és az eurózóna tagállamok 67.5 milliárd euróval járulnának hozzá.

Kenny azt mondta, hogy egyfelől helyesnek tartaná, ha a banki veszteségeket nem csak az ír költségvetésnek kellene fedeznie, hanem az érintett bankok adósságtulajdonosai is hozzájárulnának a költségekhez. Vagyis az ír kormány esetleg a haircut megoldásban gondolkodik, vagyis abban, hogy az állami felügyelet alá vont bankok kötvényeit nem feltétlenül a névértékük 100%-án vásárolnák vissza.

Kenny hozzátette, hogy újratárgyalná az uniós alapból lehívott hitelelemek után fizetett kamatfeltételeket is, ugyanis a 6% körül megállapított felár túl magas.

Írországnak napokon belül döntenie kell arról is, hogy mekkora összeget szán a bankrendszer feltőkésítésére, az eredeti uniós megállapodás értelmében 10 milliárd euróval kell feltőkésíteni a Bank of irelandet, az Allied Irish Bankot és az EBS Building Society-t.

Az unióban várhatóan idegesen fognak reagálni az új ír kormány felülvizsgálati terveire. Ráadásul nem éppen szerencsés időpontban nyitná újra a tárgyalásokat Kenny, hiszen a tavasz folyamán érezhető nyomás alá kerülhet az eurótérség perifériájának állampapír piaca. A portugál hozamok több mint két hete 7% fölött tanyáznak, és bár hosszú futamidejű kötvényeknek a közeljövőben nem lesz lejárata az ibériai országban, a következő hetekben tetemes rövid lejáratú kibocsátásra kell számítani. A portugáloknak idén összesen 20 milliárd euró körüli a forrásigényük, ennek eddig kb. harmadát sikerült finanszírozni a piacról, de továbbra is nagy kérdés, hogy sikerül-e önállóan megoldani a maradékot.

Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »